fbpx
Політика

Угода про асоціацію Україна-ЄС. Київ може втратити самостійність і перестане бути для РФ повноцінним партнером – Сергій Глазьєв

  Підписання Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом буде означати порушення базового українсько-російського договору про дружбу і співробітництво, заявляє радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Україна, підписуючи УА (Угода про асоціацію – ІФ), порушує ст .13 цього базового договору (Великого договору – договору про дружбу, співпрацю і партнерство від 1997 року – ІФ ), де сказано, що наші країни "утримуються від дій, що можуть завдати економічної шкоди одна одній" і "будуть прагнути до узгодження своєї фінансової, грошово -кредитної, бюджетної, валютної, інвестиційної, цінової, податкової, торговельно-економічної, а також митної політики", поглиблюючи економічну інтеграцію на основі взаємної вигоди, гармонізації господарського законодавства", – сказав він в інтерв’ю виданню "Комерсант- Україна", опублікованому у вівторок.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

За словами радника президента РФ, таким чином, вибравши асоціацію з ЄС, Україна відмовляється від виконання ст.13 договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією. "Це не означає, що ми будемо переглядати Великий договір, але ми змушені фіксувати той факт, що Україна в односторонньому порядку, без будь-яких консультацій з Росією приймає рішення, що виключає виконання зазначеної статті Великого договору", – роз’яснив С. Глазьєв.

"Якщо підсумувати …, то Україна з підписанням УА втрачає самостійність і перестає бути для нас не просто стратегічним, але навіть повноцінним партнером", – підкреслив він.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

Відповідаючи на запитання, чи означає це, що Росія отримує моральне право не дотримуватися частини норм Великого договору, С. Глазьєв зазначив: "Поки підписання угоди про асоціацію не відбулося, ми про це не думаємо" .

Раніше радник президента РФ заявляв, що Україн , підписавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, перестане бути для Росії стратегічним партнером і фактично позбудеться статусу суб’єкта міжнародного права.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: