fbpx
Новини світу

Поставки грузинських вин в РФ. Росія має намір направити чергову інспекцію виноробів до Грузії

  Росспоживнагляд може вже найближчим часом направити до Грузії третю за рахунком інспекцію підприємств, які збираються поставляти вино на російський ринок.

"Щодо третьої інспекції, ми готові в будь-який зручний час відвідати підприємства, які заявили про своє бажання постачати в РФ алкогольну продукцію", – сказав "Інтерфаксу" у вівторок глава Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко.

"Ми нагадуємо про існуючу заклопотаність з приводу наявності на території Грузії військової мікробіологічної лабораторії ВМС США, яка володіє величезним наступальним потенціалом і непідконтрольна грузинській владі", – заявив він. 

Росія ввела заборону на постачання вина і мінеральної води з Грузії в 2006 році через претензії до якості. На початку лютого поточного року Росія і Грузія погодили механізм допуску грузинської продукції на ринок РФ. Він припускає виїзд експертів Росспоживнагляду до Грузії і держреєстрацію в РФ грузинської продукції для початку поставок.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Перша інспекція Росспоживнагляду грузинських виноробів і виробників мінеральної води відбулася наприкінці лютого – початку березня. Друга – з 1 по 5 квітня.

Грузія вже відновила постачання в РФ мінеральної води "Боржомі", вина і коньяку.

Г. Онищенко повідомив, що з Грузії в цьому році надійшло 963 партії алкогольної продукції загальним обсягом майже 3,5 млн літрів, а також 79 партій мінеральної води загальним об’ємом понад 4 млн літрів.

За його даними  Абхазія цього року поставила в РФ близько 7 млн ​​літрів алкогольної продукції.

Читайте також:  В Бельгії поліція зупинила проросійську конференцію на яку був запрошений Орбан

Раніше Г. Онищенко повідомив, що наявність в Грузії іноземної військової мікробіологічної лабораторії" може бути серйозною перешкодою для розширення економічних зв’язків, як чинник недовіри продукції, що поставляється".

"З моменту початку поставок грузинської виноробної продукції пройшло достатньо часу. З 65 підприємств, що заявили про плани прийти на російський ринок, поставки поки почали лише 14. За нашими оцінками, це свідчить про те, що в питанні про повернення на російський ринок грузинський бізнес задихається без ефективної підтримки влади цієї країни. У жодного грузинського підприємця немає юридичної можливості приїхати в РФ, що було б природно, коли між державами налагоджуються економічні та торговельні зв’язки", – сказав Г. Онищенко.

Джерело: Інтерфакс – Україна 

Читайте також: