fbpx
Економіка

МОЗ України буде економити на ліках?

Міністерство охорони здоров’я України збирається в 2013 році заощадити під час закупівлі медикаментів приблизно 130 мільйонів гривень. Про це свідчать висновки фахівців, які опубліковані в інформаційному бюлетені Кабінету міністрів.

Зокрема, завдяки зниженню цін на лікарські засоби під час здійснення державних закупівель очікується економія коштів у розмірі 108 800 000 гривень (5,2 % від річного фінансування). Крім того, завдяки оптимізації номенклатури закупівель та здійсненню перерозподілу медпрепаратів між регіонами планується заощадити близько 20 мільйонів гривень.

У висновках експертів сказано, що в 2013 році в середньому ціни держзакупівель лікарських засобів впали на 5 %.

При цьому, в порівнянні з показниками 2011 року, вартість виробів медичного призначення та медикаментів за централізованими закупівлями Міністерства охорони здоров’я України було знижено на 10 %, а в 2012 році – ще на 5 % .

За інформацією МОЗ України, загалом ціни на медикаменти знижуються за наступними напрямками забезпечення: туберкульоз (протитуберкульозні препарати), імунопрофілактика (вакцини), СНІД та ВІЛ (АРВ ), дитяча онкологія, онкологія і розсіяний склероз.

Експерти нагадують про те, що в Україні вже більше року реалізується експеримент за референтними цінами на гіпертонічні медичні препарати. Зокрема, за останній рік ціни на ліки для гіпертоніків впали на 12 %, а споживання препаратів збільшилася на 17 %. Такі цифри озвучив МОЗ. У відомстві зазначили, що паніка, яка була серед хворих на початку впровадження цього проекту, вже притихла, і українські споживачі задоволені нововведеннями.

Раніше Микола Азаров запевнив, що різких стрибків цін на медикаменти до кінця 2013 року не передбачається.

За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: