fbpx
Право

Лотереї в Україні. Монополія на їх організацію може бути закріплена за Ощадбанком

 Верховній Раді пропонують закріпити абсолютну монополію на організацію лотерей в Україні за Державним ощадним банком України (Ощадбанк, Київ).

 Відповідний законопроект зареєстрований у парламенті 2 вересня (№ 3161), ініціатором змін виступив член Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Андрій Пінчук (фракція Партії регіонів).

 "Для забезпечення надходжень до державного бюджету України, належного контролю за проведенням лотерей пропонується ввести в Україні абсолютну монополію на лотерейну діяльність. Зазначена монополія буде полягати в тому, що в Україні діятиме єдиний організатор держлотерей в особі Державного Ощадбанку", – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, текст якого розміщений на веб – сайті парламенту.

 Згідно із запискою, чинний закон про держлотереї дає можливість працювати існуючим приватним операторам лотерей.

 Тому законопроектом пропонується, серед іншого, заборонити будь-яким іншим операторам, крім Ощадбанку, будь-як займатися лотерейною діяльністю.

 Крім того, пропонується передбачити використання коштів від проведення держлотерей для фінансування витрат соціального характеру з держбюджету, за винятком 25%, які спрямовуватимуться для погашення зобов’язань держави за знеціненими грошовими заощадженнями громадян в установах Ощадбанку колишнього СРСР.

 Як повідомлялося, в Україні з 2005 року діяв мораторій на видачу ліцензій на ведення господарської діяльності з випуску та проведення лотерей. Міністерство фінансів у лютому – березні 2001 року видало чотири ліцензії терміном на 12 років: ТОВ "М.С.Л.", підприємству з 100 % іноземними інвестиціями "Українська Національна Лотерея", ЗАТ "Патріот" і Ощадбанку.

 Верховна Рада 5 липня 2012 прийняла закон про держлотереї в Україні, яким ввела держмонополію на організацію та проведення лотерей. Відповідно до прийнятого закону, існуючі чотири ліцензованих оператори лотерей, могли працювати до закінчення терміну дії ліцензій (лютий-березень-2013) і продовжувати свою діяльність до моменту проведення Мінфіном конкурсу з відбору нових операторів.

 Однак уряд продовжив на рік – до лютого – березня – 2014 – ліцензії всім чотирьом лотерейним операторам країни: відповідне рішення закріплене постановою № 528 від 1 серпня.

 Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: