fbpx
Політика

Інтеграція навколо Росії приваблива для України – Ласло Кемені

  Інтеграція навколо Росії приваблива для України, оскільки продукція українських виробників історично затребувана в країнах – членах Митного Союзу. Однак інтегратор, який може координувати рух країн у цьому союзі, не повинен бути імператором. Таку думку в програмі "Маятник Фуко" на телеканалі Tonis висловив Ласло Кемені, експерт клубу "Євразійський Союз: Схід -Захід", провідний політолог Угорщини.

"Інтеграція навколо Росії, звичайно, приваблива в усіх відношеннях, крім одного: якщо інтегратор хоче бути імператором, панувати всередині цієї системи, звичайно, це не підходить для тих країн, які дорожать своїм суверенітетом" , – зазначив він.

З іншого боку, на його думку, Україні та іншим країнам, що прагнуть до членства в Євросоюзі, необхідно тверезо оцінювати свої перспективи і приготуватися до довгого шляху становлення. Адже країни так званої нової демократії, всупереч очікуванням, досі не отримали бажаного благополуччя. "Ми говорили про те, що завтра ми станемо членами Євросоюзу, і будь-яка людина зможе відкрити кафетерій у Відні і розбагатіти. Це, звичайно, пропаганда… З людьми потрібно було домовитися. Але, з іншого боку, потрібно було більш чесно і правдиво говорити про те, що, по-перше, це не справа одного дня, а процес. А, по-друге, разом ми будемо сильніші, а окремо ми просто пропадемо", – сказав він.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

На думку автора і ведучого програми, українського політолога Дмитра Видріна, мотивацією членства в ЄС для України, і, зокрема, місцевої еліти, є безпека капіталу, перспектива невтручання політики у бізнес, збереження гідності особистості. Для придбання цих гарантій Україна готова прагнути в ЄС, навіть якщо економіка Євросоюзу буде падати". Ідеологія ЄС просякнута ідеєю про те, що економіка, хоч трохи, але постійно зростатиме. А коли економіка стала падати, виявилося, що ця модель не працює, тому що одна справа – ділити нехай невеликий, але прибуток, інша – невеликі, але збитки. І коли в Євросоюзі почала падати економіка, кожна країна сказала, що не хоче годувати інші країни", – зазначив він.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

У свою чергу, Ласло Кемені висловив думку, що країни ЄС повинні виходити не тільки з особистих інтересів, а враховувати інтереси інших членів і Євросоюзу в цілому. "Зараз прийшов час, коли треба вирішувати: це буде не тільки економічний, а й політичний союз. Тоді це вже зовсім інша структура, інша система і інша економіка. Сьогодні головні рішення одноголосно приймаються керівниками 28 країн. Всі дивляться, в першу чергу, на свої інтереси. І якщо хоч один з 28-ми говорить "ні", рішення не приймається. Економіка не може терпіти такий підхід. На ринку виграє той, хто швидше приймає рішення. Тому ЄС в такому складі і такій системі неконкурентоспроможний" , – вважає угорський політолог.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: