fbpx
Економіка

Ставицький в Брюсселі обговорить питання створення газового хаба в Україні

 Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький в середу у рамках офіційного візиту до Брюсселя планує обговорити з комісаром ЄС з питань розширення та європейської політики сусідства Штефаном Фюле питання щодо створення в Україні європейського газового хаба. Про це повідомили представники міністра.

 «Надійшло запрошення від єврокомісара обговорити енергетичні питання», – прокоментував Едуард Ставицький.

 За його словами, ці питання пов’язані із загальною стратегією розвитку не тільки нафтогазового ринку, але і стратегією розвитку ЄС.

 «У тому числі ми будемо говорити і про створення газового хаба в Україні. Зараз ми дуже близькі до реалізації цієї ідеї», – зазначив Ставицький.

 Раніше повідомлялося, що близько 5 відомих газових компаній, у тому числі і німецька RWE, висловили свій інтерес до зберігання блакитного палива в українських підземних сховищах. При цьому RWE почне закачку природного газу в українські підземні сховища газу у вересні 2013 року. Зараз представники НАК «Нафтогаз України» і RWE опрацьовують новий договір з постачання природного газу в Україну, який вступить в законну силу з 2-ої декади вересня.

 Нагадаємо, що підземні сховища газу України розраховані приблизно на 35 мільярдів кубометрів, з яких менше половини від загального обсягу Україна залишає за собою, а 15 мільярдів пропонує партнерам .

 Додамо, що газовий хаб – це точка перетину великої кількості газотранспортних маршрутів. Найчастіше, але не в обов’язковому порядку, хаб з’єднується з комплексом сховищ або одним сховищем природного газу. Як правило, саме на базі «газових хабів» і формуються майданчики з торгівлі блакитним паливом – газові біржі. За середніми розцінками зберігання 1 мільярда кубометрів газу коштує 25 мільйонів доларів.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: