fbpx
Політика

Референдум про вибір України між ЄС і МС потрібно провести до саміту у Вільнюсі – Віктор Медведчук

 Щоб визначити геополітичний курс України, референдум потрібно провести вже найближчим часом. Про це повідомив українській політик Віктор Медведчук.

 Він нагадав, що 30 серпня 2013 року в інтерв’ю українським телеканалам Віктор Янукович заявив, що вибирати між Європейським і Митним союзом українцям доведеться на референдумі: «Коли він буде, цей референдум, ми з вами не знаємо. Коли буде прийнято рішення про вступ України до Митного союзу або до Європейського союзу – тоді в будь-якому випадку не обійтися без референдуму».

 На думку політика, референдум – це правильне рішення. Однак, зазначив Медведчук, щоб вірно визначити геополітичний курс України, його потрібно провести саме зараз. По суті, міркує Медведчук, зараз в Євросоюз Україну ніхто не кличе.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 «Як показують соцопитування, більшість жителів держав – членів Євросоюзу проти розширення, а в країнах, які визначають політику ЄС, – Німеччини і Франції – їх взагалі переважна більшість», – повідомив Віктор Медведчук.

 За словами політика, в даний момент мова йде аж ніяк не про вступ України в ЄС, а про вибір Києва між двома векторами – східним і західним. Перший вектор – це Митний союз, у якому беруть участь Росія, Казахстан і Білорусь. Інший вектор – це асоціація з Європейським союзом з створенням зони вільної торгівлі.

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

 Медведчук упевнений, що якщо коли-небудь виникне можливість вступу України до Євросоюзу, і буде проведений референдум, де народ обере саме Митний союз, то офіційному Києву доведеться розірвати Угоду про асоціацію, яка влада збирається підписати.

 «Чи не простіше в такому випадку провести референдум до, а не після підписання Угоди про асоціацію з ЄС?», – міркує політик.

 «Тут відповідь очевидна – звичайно, проводити референдум потрібно до листопада 2013 року» , – підсумував Віктор Медведчук.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: