fbpx
Економіка

Дефіцит бюджету може перевершити рекорд 2009 року – «УДАР»

 Дефіцит державного бюджету України в 2013 році загрожує побити антирекорд 2009 року. Нагадаємо, що в 2009 році уряд Юлії Тимошенко був змушений вдатися до запозичень розміром 100 мільярдів гривень.

 Таку думку висловив колишній міністр фінансів України, а нині – депутат Верховної Ради від фракції «УДАР» Віктор Пинзеник.

 За словами екс -голови Мінфіну, в серпні 2013 доходи загального фонду держбюджету України скоротилися на 25 % порівняно з аналогічним періодом 2013 року – до 21,3 мільярдів гривень. Крім того, додав опозиціонер, приблизно на третину зменшилися надходження від митної та податкової систем України. В цілому, зазначає Віктор Пинзеник, за 8 місяців загальний фонд держбюджету отримав 187 600 000 000 гривень, що на 0,4 % менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

 «Очевидно, що оцінки можливого невиконання доходів бюджету і, відповідно, збільшення дефіциту збільшуються», – попереджає Віктор Пинзеник.

 На думку опозиціонера, недобір коштів до загального фонду державного бюджету України складе 35-40 мільярдів гривень, а бюджетний дефіцит, враховуючи всі пропозиції щодо збільшення видатків, сьогодні має всі шанси побити «сумний рекорд 2009 року».

 Віктор Пинзеник стверджує, що в такій ситуації уряд Миколи Азарова зобов’язаний внести на розгляд до Верховної Ради пропозиції про бюджетний секвестр, ліквідації податкових пільг, мораторій на збільшення бюджетних витрат і перекритті численні податкові лазівки.

 Нагадаємо, що раніше головний економіст інвестиційної компанії ICU Олександр Вальчишен припустив, що дефіцит державного бюджету України за підсумками поточного року перевищить плановий показник на 10 мільярдів гривень.

 За матеріалами: lb.ua

Читайте також: