fbpx
Економіка

Війна в Сирії загрожує Україні збільшенням ціни на газ на 150 доларів – думка експерта

 Якщо США застосують військову силу проти Сирії, то це цілком може призвести до збільшення цін на природний газ і нафту. Про це під час прес -конференції повідомив Сергій Толстов, директор Інституту політичного аналізу і міжнародних досліджень (Україна).

 «Для України небезпека війни в Сирії, в першу чергу, економічна. У першу чергу, Україна отримує зростання цін на нафту і відповідно цін на газ», – застерігає експерт.

 За його словами, зараз природний газ коштує 400 доларів, а якщо ціни на нафту виростуть на 50 доларів, то ціна на блакитне паливо в Україні збільшаться на 150 доларів.

 «Ситуація абсолютно критична», – упевнений експерт.

 Сергій Толстов нагадав, що раніше Україна вела з Сирією переговори про створення зони вільної торгівлі, які тоді розглядалися як досить перспективні. У той час Сирія була впливовою державою в економічному плані.

 Раніше повідомлялося, що 2 групи військових кораблів США на чолі з авіаносцями Harry S. Truman і Nimitz з боку Індійського океану і Червоного моря направляються до сирійського узбережжя. Ударна група ВМФ США повинна підтримати удар американських військових по урядових об’єктах у Сирії.

 Зазначимо, що в суботу Барак Обама оголосив, що США готові завдати військового удару по Сирії без санкцій ООН у зв’язку із застосуванням урядовими силами хімічної зброї. Після цієї заяви заступник міністра закордонних справ Сирії Фейсал Мекдад сказав, що хімічну зброю в районі Дамаску використовували збройні угруповання, які підтримуються США, а не сирійською урядовою армією.

 Вже сьогодні з’явилося і заява президента Сирії Башара Асада, який підкреслив, що очолювана ним держава зможе вистояти після можливого військового втручання інших країн у конфлікт.

 За матеріалами: УНН

Читайте також: