fbpx
Інновації

З 1 вересня набувають чинності зміни з трансфертного ціноутворення в Україні

З 1 вересня 2013 року в Україні набуває офіційної чинності закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення». 

Нагадаємо, в липні поточного року народні депутати у Верховній Раді 231 голосом прийняли урядовий проект. Цим законом передбачається податковий контроль за трансферним ціноутворенням, а також застосування центральним органом податкової служби України системи заходів для встановлення відповідності цін в операціях між пов’язаними особами на рівень ринкових цін. 

Раніше міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, який і є ініціатором законопроекту з трансфертного ціноутворення, повідомляв, що введення в країні контролю за трансфертними цінами та моніторинг операцій з пов’язаними особами забезпечить додаткові надходження до держбюджету. За його словами, розмір передбачуваних надходжень коливається від 5 до 7 мільярдів гривень, і це за підсумками 1-го року дії закону (з 2014 року). 

«2015 року в результаті контролю за трансфертними цінами ми розраховуємо залучити до бюджету України до 12 мільярдів гривень», – зазначив глава Міндоходов. 

У законі передбачено, що в тому випадку, коли ціни на товари (послуги, роботи) підлягають державному регулюванню за законодавством, то звичайною вважається ціна, яка була встановлена ​​згідно з правилами такого регулювання. Дане положення не поширюється на ті випадки, коли встановлюється індикативна ціна або мінімальна ціна продажу. У таких випадках звичайна ціна операції визначається за статтею 39 Податкового кодексу України, але не може бути меншою за індикативну або мінімальну ціну. 

Народний депутат України від «Батьківщини» Ксенія Ляпіна стверджує, що наслідками прийнятих змін до Податкового кодексу стане посилення бюрократії в країні. 

За матеріалами: УНН

Читайте також: