fbpx
Економіка

Українські нотаріуси будуть контролювати готівкові розрахунки – НБУ

 Національний банк України зобов’язав нотаріусів з 1 вересня 2013 контролювати виконання своїх вимог з обмеження готівкових розрахунків, сума яких понад 150 тисяч гривень. Це відноситься до договорів купівлі-продажу, який складається між фізичними особами.

 Про це стало відомо з листа – роз’яснення Нацбанку щодо проведення розрахунків у безготівковій формі за договорами купівлі-продажу, текст якого мають українські ЗМІ.

 Згідно з наявними даними, якщо сума договору купівлі-продажу, що укладається між фізичними особами, перевищує позначку в 150 тисяч гривень, то нотаріуси в першу чергу повинні переконається, що обидві сторони виконали вимоги про проведення розрахунків у безготівковій формі. Тільки після цього нотаріуси можуть здійснювати засвідчення даної угоди.

 У Нацбанку також роз’яснили, які саме документи повинні надавати українські громадяни нотаріусам залежно від форми розрахунку. У повідомленні НБУ повідомляється, що фізичні особи в Україні мають право здійснювати розрахунки за договором купівлі-продажу на суму, яка перевищує 150 тисяч гривень, – перерахуванням коштів з рахунку покупця на поточний рахунок продавця. Крім того, можна внести або перерахувати кошти на депозитний рахунок продавця, шляхом внесення суми на депозит на окремий поточний рахунок нотаріуса. Також покупець може застосувати акредитивну форму розрахунку, шляхом внесення «готівки» на поточний рахунок продавця.

 Раніше повідомлялося, що Національний банк України не думає про зниження порогу суми розрахунків готівкою нижче 150 тисяч гривень.

 Нагадаємо, що з 1 вересня 2013 НБУ вводить граничну суму розрахунків готівкою розміром 150 тисяч гривень. При цьому гранична сума готівкових протягом одного дня між підприємцями (підприємствами) становить 10 тисяч гривень.

 За матеріалами: zn.ua

Читайте також: