fbpx
Політика

Китай нагадав США, що є другом і союзником Сирії

 Китайський МЗС заявив, що обговорення сирійського питання в Раді безпеки ООН має проходити тільки після того, як інспектори всесвітньої організації завершать розслідування про застосування хімічної зброї під Дамаском і представлять свої висновки.

 До цього моменту, впевнений Пекін, слід утримуватися від будь-яких висновків.

 Як пишуть провідні китайські ЗМІ, незгода Пекіна на військове вторгнення до Сирії є чинником, який Вашингтон не може ігнорувати. Китай – постійний член Ради безпеки ООН і вже в силу свого статусу він не може схвалити військове вторгнення. Зокрема, головна газета країни "Женьмінь Жибао", що виражає курс уряду, нагадує, що в статуті ООН чітко сказано, що використовувати військову силу країна або група країн може тільки в цілях самооборони і це означає, що будь-яке вторгнення в Сирію незаконне.

Читайте також:  Фіцо каже, що Чехія поставила під загрозу відносини зі Словаччиною через Україну

 "Якщо Сполучені Штати зважаться на військове вторгнення без санкції ООН, то цим вони візьмуть на себе відповідальність за ще одну беззаконну війну. Репутація США від цього постраждає, по міжнародному авторитету Америки буде завдано удару. Все це ми знаємо з сумного досвіду іракської війни", – заявив представник китайського МЗС Цюй Сін.

 На думку китайських аналітиків, Сполучені Штати намагаються реалізувати в Сирії "лівійський сценарій". Популярна газета "Гуанчжоу Жибао" у зв’язку з цим зауважує, що Сирія, на відміну від Лівії, має впливових союзників в регіоні і в світі, тому  всі спроби натиснути на Дамаск можуть викликати ланцюгову реакцію на Близькому Сході.

Читайте також:  В Закарпатському угорському інституті влаштували освітянську конференцію але не обійшлося без орбанської пропаганди

 У той же час, аналітики КНР попередили і про можливі економічні наслідки військової авантюри, нагадавши, що навіть чутки про прийдешню війну здатні викликати паніку на фондових ринках – "інвестори починають позбуватися від акцій та інших ризикованих активів, зростають ціни на золото і нафту".

 На думку Пекіна, конфлікт у Сирії може вирішитися тільки зусиллями дипломатів і головну роль має відігравати ООН.

Китай напомнил США, что является другом и союзником Сирии (видео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru

Читайте також: