fbpx
Політика

Кабінет міністрів схвалив проект концепції етнонаціональної політики України

 Кабінет міністрів України в середу, 28 серпня, в ході засідання схвалив законопроект «Про концепцію державної етнонаціональної політики України». Зазначимо, що законопроект вже  найближчим часом буде поданий на розгляд до Верховної Ради. Про це розповів міністр культури України Леонід Новохатько, передає прес-служба відомства.

 У законопроекті будуть визначатися основні принципи, завдання, напрями та цілі етнонаціональної політики України.

 Леонід Новохатько повідомив, що в документі етнонаціональна політика України розглядається в якості складової частини державної політики, яка спрямована на створення умов для гармонійного розвитку українського народу, а також національних меншин в країні.

Читайте також:  Головний закарпатський русин в москві зустрівся з капеланом путінської армії

 Схвалений Кабміном законопроект враховує міжнародні стандарти і норми у сфері захисту прав і свобод людини, а також вказує всі стратегічні напрями для розвитку етнонаціональних відносин в українській державі.

 У законопроекті передбачається прийняття Верховною Радою концепції етнонаціональної політики України, де конкретизуються зафіксовані в Конституції України положення та принципи державної політики у сфері міжнаціональних відносин.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

 Зокрема, Конституція України ввела в правове поле такі поняття: «український народ», «українська нація», «корінні народи» і «національні меншини». Незважаючи на це, зараз правовий статус вищевказаних термінів не визначено на законодавчому рівні. Саме тому в концепції дається визначення даних термінів, а також таких термінів, як «державна етнонаціональна політика України», «етнічна спільність», «етнічна ідентичність», «етнос», «етнонаціональні відносини», «ксенофобія», «закордонний українець», «національно-культурна автономія» і «толерантність».

 За матеріалами: kmu.gov.ua

Читайте також: