fbpx
Економіка

У жовтні у США закінчаться гроші

До середині жовтня в уряду Сполучених Штатів закінчаться кошти для виплати за своїми борговими зобов’язаннями. Це відбудеться в тому випадку, якщо максимально допустимий рівень державного боргу буде знову підвищений. З таким попередженням до американських конгресменів звернувся міністр фінансів США Джек Лью. 

Як зазначив Джек Лью у своєму листі до спікера Конгресу США Джон Бейнер, – якщо до вищевказаного терміну владою не буде прийнятий законопроект про підвищення максимальної суми державного боргу США, то робота фінансових ринків може серйозно порушитися, а американська економіка буде підірвана. 

Раніше з аналогічними рекомендаціями до американської влади звернувся і Міжнародний валютний фонд. Зазначимо, що в разі неприйняття нової стелі держборгу США загрожує дефолт за борговими зобов’язаннями. 

Додамо, що останнім часом витрати уряду США істотно перевищують надходження до скарбниці від податкових виплат. Тому республіканці вимагають від президента США Барака Обами урізати державні витрати. На думку республіканців, це потрібно зробити до того, як Конгрес США схвалить збільшення стелі для займаних коштів. 

Крім того, помітний внесок у зростання державного боргу США вносить дефіцит федерального бюджету. 

Навіть з урахуванням поліпшення показників бюджету, дефіцит все одно досягне позначки в 845 мільярдів доларів станом на 30 вересня 2013 року. Саме 30 вересня закінчиться бюджетний рік. Хоча в такому випадку дефіцит держборгу США опуститься нижче позначки в 1 трильйон доларів вперше з 2008 року, зайнявши 5-е місце за величиною в історії США. 

Нагадаємо, що в травні 2013 року американські парламентарії затвердили нову стелю держборгу США – близько 16,7 трильйона доларів з урахуванням запозичень за останні місяці. 

За матеріалами: ИТАР-ТАСС

Читайте також: