fbpx
Інновації

З 1 вересня в Україні вводиться обмеження готівкових розрахунків та утилізаційний збір

З 1 вересня 2013 року набирає чинності кілька важливих правових актів. 

Основні зміни провели представники Держпідприємництва. 

Зокрема, для українського бізнесу в НБУ обмежили можливості розрахунків між собою готівкою до суми не більше 10 тисяч гривень протягом дня. Дане обмеження стосується і всіх підприємців, тому ті громадяни, які отримують зарплату і відносяться до категорії «спрощенців», тепер у разі перевищення «10-ти тисячного гривневого порогу» отримають свої гроші частинами. 

Крім цього, українські громадяни не зможуть протягом одного дня розраховуватися готівкою за будь-які покупки, вартість яких становить понад 150 тисяч гривень. 

З 1 вересня до ціни імпортних легкових автомобілів буде додаватися 5500 гривень, а до ціни автобусів і вантажівок – 11 тисяч гривень. Додавана сума може бути і більшою, це залежить від об’єму двигуна транспортного засобу і терміну його експлуатації. 

Таке рішення було прийнято після внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення деяких податкових норм і сплати екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації автомобілів. 

З 1 вересня передбачається, що всі тютюнові вироби та алкогольні напої будуть маркуватися новими акцизними марками. На думку українських законодавців, це забезпечить більш якісну систему боротьби з підробками підакцизної продукції та фальсифікатом, а також дозволить захистити українців від вживання неякісної продукції. 

З урахуванням всіх податків ціни на кінцевий продукт можуть піднятися на 20-25 копійок. 

Також з 1 вересня всі звіти щодо єдиного внеску на соцстрахування будуть подаватися до органів Міністерства доходів і зборів України. Сума збору не змінюється. 

Додамо, що з осені у податкової служби буде можливість контролювати операції з переказу коштів з України на рахунки в державах, де податок на прибуток менший за український податок як мінімум на 5%. Це стосується переказів, сума яких становить більше 50 мільйонів гривень. 

За матеріалами: epravda.com.ua

Читайте також: