Хорватія порушує європейське законодавство?

  Заступник голови Європейської комісії з питань юстиції Вівіан Редінг поки не дочекалася відповіді на свій лист хорватському уряду про неприпустимість зміни національного закону стосовно до єдиного європейського мандату на арешт, заявила в понеділок її прес-секретар Міна Андрєєва.

 За словами М.Андрєєвої, контрольний термін відповіді закінчився в п’ятницю опівночі.

 "Європейська комісія шкодує, що Хорватія не відповіла на термінове питання про застосування європейського мандата на арешт, враховуючи, що всього за кілька днів до його вступу в силу в країні змінили закон, щоб обійти європейське законодавство. Це серйозне порушення європейського права", – підкреслила прес-секретар на брифінгу в Брюсселі.

 Вона також зазначила, що В. Редінг вимагає розглянути це питання на першому засіданні Європейської комісії з її повернення з літніх канікул. Поведінка Хорватії буде обговорюватися повним складом Єврокомісії з метою прийняття відповідного рішення, пояснила М.Андреева.

 Наприкінці червня Хорватія за три дні до вступу в ЄС, що відбувся 1 липня, внесла зміну до свого законодавства, записавши в ньому, що європейський мандат на арешт не зможе поширюватися на хорватів, які вчинили злочини до 2002 року.

Related Post

 Тим самим Загреб прагне уникнути, щоб під європейський мандат на арешт підпадали високопоставлені військові і чиновники, що брали участь у югославських війнах.

 Хорватська сторона при цьому посилається на те, що європейський мандат на арешт нібито по-різному застосовується в різних країнах ЄС. У Єврокомісії на це відповідають, що в процесі переговорів про вступ до Євросоюзу Хорватія не піднімала це питання і не висувала ніяких умов, тому проведена поправка незаконна і має бути скасована.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

 

Leave a Comment