fbpx
Політика

Хорватія порушує європейське законодавство?

  Заступник голови Європейської комісії з питань юстиції Вівіан Редінг поки не дочекалася відповіді на свій лист хорватському уряду про неприпустимість зміни національного закону стосовно до єдиного європейського мандату на арешт, заявила в понеділок її прес-секретар Міна Андрєєва.

 За словами М.Андрєєвої, контрольний термін відповіді закінчився в п’ятницю опівночі.

 "Європейська комісія шкодує, що Хорватія не відповіла на термінове питання про застосування європейського мандата на арешт, враховуючи, що всього за кілька днів до його вступу в силу в країні змінили закон, щоб обійти європейське законодавство. Це серйозне порушення європейського права", – підкреслила прес-секретар на брифінгу в Брюсселі.

Читайте також:  Хустська єпархія УПЦ (МП) прославляє патріарха РПЦ Кіріла Гундяєва, а Мукачівська єпархія УПЦ (МП) засуджує

 Вона також зазначила, що В. Редінг вимагає розглянути це питання на першому засіданні Європейської комісії з її повернення з літніх канікул. Поведінка Хорватії буде обговорюватися повним складом Єврокомісії з метою прийняття відповідного рішення, пояснила М.Андреева.

 Наприкінці червня Хорватія за три дні до вступу в ЄС, що відбувся 1 липня, внесла зміну до свого законодавства, записавши в ньому, що європейський мандат на арешт не зможе поширюватися на хорватів, які вчинили злочини до 2002 року.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 Тим самим Загреб прагне уникнути, щоб під європейський мандат на арешт підпадали високопоставлені військові і чиновники, що брали участь у югославських війнах.

 Хорватська сторона при цьому посилається на те, що європейський мандат на арешт нібито по-різному застосовується в різних країнах ЄС. У Єврокомісії на це відповідають, що в процесі переговорів про вступ до Євросоюзу Хорватія не піднімала це питання і не висувала ніяких умов, тому проведена поправка незаконна і має бути скасована.

  Джерело: Інтерфакс-Україна

 

Читайте також: