fbpx
Економіка

В Україні розпочнеться випуск векселів

Кабінет міністрів України вирішив скористатися скандальним законом про векселі.

За наявними даними, на засіданні в середу український уряд доручив Державній казначейській службі почати випуск векселів під заборгованість з різниці в тарифах і заборгованість держави перед одержувачами бюджетних коштів (без врахування боргів з соціальних виплат і заробітної плати. Крім того, в Кабміні дали дозвіл на відшкодування векселями боргів з ПДВ всім українським платникам, які погодилися на даний варіант розрахунків.

Повідомляється, що у всіх випадках «скандальні векселі» будуть випущені на термін до 5 років, а їх прибутковість складе 5 % річних. Вартість одного векселя становитиме 500 тисяч гривень, проте розраховувати на його отримання можна буде і при меншій заборгованості. Зокрема, українські підприємства, яким уряд заборгував за різницею в тарифах 10 тисяч гривень і більше, зможуть отримати векселі в рахунок боргу, якщо пообіцяють сплатити ними використаний газ та інші енергоносії.

Відзначимо також, що випуск векселів значно знизить навантаження на видаткову частину держбюджету України. За розрахунками Міністерства фінансів України, які були наведені у проекті держбюджету на 2014 рік, якщо в поточному році оформити кредиторську заборгованість на суму 6,1 мільярди гривень у вигляді векселів, то вже наступного року на їх обслуговування і погашення знадобиться лише 1,5 мільярди гривень. Крім того, не менш значне полегшення казні повинен принести і випуск ПДВ-векселів.

Додамо, що станом на 1 липня 2013 року кредиторська заборгованість держбюджету України становила 6,8 мільярди гривень, а місцевих бюджетів – 8,9 мільярди гривень, заборгованість з компенсації ПДВ – 4 – 4,5 мільярди гривень. Крім того, борги на суму в 7 мільярдів гривень ще знаходяться в судах на розгляді.

За матеріалами: lb.ua

Читайте також: