fbpx
Суспільство

День державного прапора в Україні відзначається 23 серпня

 Сьогодні, напередодні Дня незалежності, український прапор святкує свій день народження, а ми заглибимося в історію прапорів і дізнаємося їх значення.

Значення прапорів і як у них розібратися?

Перші прапори датуються IX-им століттям до нашої ери, і першими їх використовували татаро-монголи. Для того, щоб розрізнити своє військо, вони носили з собою бунчуки – жердини з травою або кінським волосом на кінці. А в Середні віки вже з’явилися прапори, більш схожі на сьогоднішні, – полотнища з гербами або символом віри. У давньоруських військ це були червоні полотнища із зображеним Ісусом Христом. З XVI-го століття вже нормою було вважати прапор прямокутної форми. Існує спеціальна допоміжна наука – вексилологія, яка займається вивченням прапорів, знамен, вимпелів та інших предметів такого роду.

Державний прапор – один із символів держави. Не всі згадають рядок з гімну або зможуть зобразити в точності герб, а от прапор своєї країни і прапори інших запам’ятовуються легко і несуть величезне значення. Прапор – це завжди прагнення виділитися і відрізнитися від інших. Кожен прапор по-своєму унікальний і складають його з елементів, які, так чи інакше характеризують державу. Прапори з хрестом – християнська країна, основний зелений колір означає, що прапор належить мусульманській країні (Алжир, Саудівська Аравія). Часто червоний колір символізує кров, пролиту при звільненні країни в боротьбі за незалежність. На прапорах можна зустріти і герб країни – Албанія, Андорра, Молдова та інші. Півмісяць і зірка на прапорі – уособлюють віру іслам. Фантастичні тварини дракони на прапорах, найчастіше зображують на прапорах держав, основним віросповіданням яких є буддизм. Часто на прапор наносять рослини або тварин, які є символами держави, наприклад: Домінікана, Гватемала, Кірибаті, Папуа-Нова Гвінея та інші. Є чимало прапорів, де нанесені зірки, в кожній країн ці зірки несуть своє значення. Є прапори, які в ході історії нашарувалися один на одного, це прапори – Великобританії, Норвегії, Нової Зеландії, Австралії. Є винятки з правил, і деякі прапори мають непрямокутну форму. Наприклад, прапори Ватикану та Швейцарії – квадратної форми.

Читайте також:  Як СССР розвертав річки (ВІДЕО)

Найоригінальнішим і нестандартним за правом можна вважати прапор Непалу. Він складається з двох вимпелів: на верхньому зображений місяць, на нижньому – сонце, вони символізують віру в те, що Непал буде існувати так само довго, як небесні світила. Темно-червоний колір – національний колір держави, а темно-синя межа – символ миру.

 

Як з’явився наш прапор?

Кожен прапор має свою історію, прийшов час зануритися глибше в історію створення прапора нашої держави. Вперше кольори українського прапора використовувалися в гербі Галичини в Грюнвальдській битві 1410-го року, на якому був зображений жовтий лев, що підіймається на скелю на блакитному тлі. Пізніше, в XVI-XVII ст. військо Запорізьке використовувало хоругва (військовий прапор) жовто-блакитних кольорів. У 1803 році імператор Олександр I дав Чорноморському козачому війську два прапора жовто-синього і синьо-жовтого кольорів. Але цей факт не вважають початком історії українського прапора. Відправною точкою дослідники називають використання Головною руською радою жовто-синього прапора під час революції 1848 у Львові, який входив до складу Австрійської імперії. А на території України, що входить до складу Російської імперії, справи з державністю йшли інакше. У грудні 1917-го року створюється Українська народна республіка рад робітничих, селянських і козацьких депутатів, прапор якої виглядав так: червоне полотнище з національним жовто-синім біколором у крижі (1/4 частина полотнища у верхньому куті прапора). 

Прапор змінювався з кожною зміною влади, а правителі в Україні трималися недовго. У 1918 році затвердили жовто-сині кольори прапора, а при Скоропадському, в цьому ж році, прапор перевернули – синій опинився зверху. Після революції і за радянської влади прапором за Конституцією служило червоне полотнище з жовтими літерами у верхньому кутку. У 1927 році – літерне позначення треба було писати українською мовою – УСРР, а через 10 років республіку перейменували в Українську радянську соціалістичну республіку, тому на прапорі з’явилася нова абревіатура – УРСР, без крапок, до того ж, на прапор додали серп і молот. Після війни прапор української республіки кардинально змінили. Зверху – 2/3 прапора – червоний колір, в лівому верхньому кутку серп і молот, унизу – 1/3 частина – блакитна смужка. У такому вигляді прапор проіснував до 1991 року. 28 лютого президія Верховної Ради України затвердила офіційним символом республіки синьо-жовтий прапор.

Читайте також:  Мобілізація від 25 років: до ТЦК почнуть викликати чоловіків

Цікаві факти:

– У сучасному вигляді прапора – вгорі блакитний – означає безхмарне небо і світ, і внизу жовтий – пшеничні поля і достаток. Але за правилами геральдики домінуючий (верхній) колір синій пригнічує жовтий, це означає, що нація визнає свою пасивність і домінування над творчим активним початком. Деякі вірять, що така невідповідність служить причиною всіх негативних процесів у нашій країні.

– Тільки прапори України та Боснії не мають червоних кольорів серед усіх слов’янських держав.

– З 2008 року в День незалежності існує традиція піднімати над морем в Евпаторії найбільший прапор України. У 2013 році полотно з розміром 24х14 метрів – розгорнуть за допомогою вертольота в небі над Львовом.

– У 2011 році, на острові Хортиця в місті Запоріжжя встановили найвищий флагшток в Україні, його висота – 33 метри, а прапор підноситься на 90 метрів над рівнем неба.

Читайте також: