fbpx
Право

Активісти виступають проти обов’язкового тестування на ВІЛ

Ми повідомляли про те, що народний депутат України Тетяна Слюз пропонує своїм колегам по Верховній Раді розглянути питання про обов’язкове в деяких випадках тестування громадян з метою виявлення ВІЛ.

Така пропозиція політика, як вважають представники ВБО Всеукраїнська мережа «ЛЖВ» («Людей що живуть з ВІЛ»), навряд чи змінить на краще ситуацію з подоланням епідемії ВІЛ в Україні. Активісти також зазначають, що законопроект Тетяни Слюз суперечить міжнародним рекомендаціям щодо законодавства в цій сфері.

Нагадаємо, що Тетяна Слюз, у своєму законопроекті пропонує тестувати на предмет виявлення ВІЛ не тільки громадян України, а й іноземних громадян, а також осіб без громадянства. У заяві ВБО Всеукраїнська мережа «ЛЖВ» говориться, що в представленому проекті закону є кілька нез’ясованих моментів, зокрема, не до кінця аргументований саме даний метод боротьби з ВІЛ, а також не вказані джерела фінансування. Активісти припускають, що фінансування виявлення ВІЛ може бути покладено на самих тестованих.

При цьому в заяві активістів підкреслюється, що від «поголовного тестування» відмовився весь цивілізований світ, а там, де примусове тестування існує, епідемія поширюється значно швидше.

За матеріалами: Корреспондент.net

Читайте також: