fbpx
Політика

Україна може отримувати російський газ в два рази дешевше – Сергій Глазьєв

  Радник президента Росії Володимира Путіна Сергій Глазьєв розповів про можливе загострення російсько-українських відносин у газовій сфері напередодні саміту у Вільнюсі в кінці листопада, де Київ готується підписати Угоду про асоціацію з ЄС.

"Тут може йтися тільки про два варіанти: зберігатися ті ж позиції або, якщо Україна захоче повернутися в єдиний економічний простір з Росією, то отримає можливість отримувати газ в два рази дешевше, як Білорусь. Жорсткість може бути тільки з боку України. У тому сенсі, що деякі гарячі голови закликають українське керівництво переорієнтуватися на міфічні альтернативи постачання палива. Але навряд чи можна очікувати якихось серйозних змін, тому що ніяких інших джерел, крім російських не існує", – заявив С. Глазьєв в інтерв’ю газеті "Вести".

Читайте також:  Словаччина - не Угорщина, а Фіцо далеко до Орбана

На питання, чи має намір РФ міняти стратегію своїх дій в дипломатичній сфері з Україною на більш жорстку, у разі підписання Києвом угоди з ЄС, радник російського лідера заявив, що "всі подальші відносини" залежать від вибору українського керівництва.

"Якщо Україна підпише Угоду про асоціацію з ЄС, вона перестане бути суб’єктом міжнародного права в цілому комплексі торгово-економічних відносин. Тому що суверенні функції регулювання міжнародної торгівлі, митного, технічного регулювання вона передає Брюсселю", – стверджує С. Глазьєв.

Читайте також:  В Закарпатському угорському інституті влаштували освітянську конференцію але не обійшлося без орбанської пропаганди

"У нас зникає юридична основа для прямого діалогу Києва і Москви. І всі питання торговельних відносин з Україною ми змушені будемо обговорювати не з Києвом, а з Брюсселем. Саме це відбувається зараз у відносинах з Прибалтикою, Чехією, Словаччиною, Угорщиною. Повноправні члени ЄС можуть на щось впливати, а Україна не буде повноправним членом, вона буде виконувати директиви з Брюсселя, але впливати не зможе. І посилювання відбуватимуться зовсім в іншій площині – між Митним союзом Росії, Казахстану і Білорусі та Євросоюзом", – пояснив радник В. Путіна.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: