fbpx
Політика

Москва оголосила Києву повномасштабну холодну війну – Юрій Луценко

  Засновник руху "Третя українська республіка", екс-глава МВС Юрій Луценко вважає, що Росія оголосила Україні повномасштабну холодну війну. "Це не економічна війна.

Це повномасштабна холодна війна Російської Федерації проти українського суверенітету. Росія розлючена тим, що Україна сміє приймати рішення без консультацій з Кремлем. І це не одноразова фронтальна атака, а початок дуже довгої облоги – до 2015 або навіть до 2017 року. Незважаючи на результат саміту у Вільнюсі Путін домагатиметься капітуляції України в 2015 році або 2017 році", – сказав він у коментарі "Інтерфакс-Україна".

За словами Ю. Луценка у зв’язку з цим українська опозиція має узгодити свої заяви і дії з українською владою. "Це кримінальна влада, але вона українська влада і ми повинні зробити все, щоб Кремль не зламав позицію української влади, яка на сьогодні збігається з національними інтересами України в зовнішньополітичному секторі", – сказав екс-міністр.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

Він також вважає, що влада України повинна публічно оголосити про факт холодної війни з Росією, а також про можливу реакцію у вигляді обмеження транзиту російського газу, у вигляді жорстких санкцій на порушення військовослужбовцями ЧФ Росії міжнародних угод. "Але найголовніше: ніщо так не посилить українську позицію щодо Вільнюсу, як консолідована позиція суспільства, а для цього потрібно випустити Юлію Тимошенко і спільно – владі і опозиції – вимагати суверенних прав у зовнішньополітичній орієнтації на Європу", – підкреслив Ю. Луценко.

Читайте також:  Останній крок до світової війни: гітлерівська анексія Клайпеди (Мемеля)

На його думку, у зв’язку з тим, що війна з Росією надовго, то українські демократи повинні думати стратегічно. "Потрібно не лише підписати угоду у Вільнюсі, але й виграти президентські вибори. Мало того, потрібно виграти їх з готовою програмою дій, тому що відразу після виборів президента включиться лічильник до 2017 року. Ми сьогодні повинні думати про європейський вибір не з точки зору Вільнюса, а саме менше на 10 років наперед – до повномасштабного вступу України в ЄС", – заявив Ю. Луценко.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: