fbpx
Політика

Росія примушує Україну до вступу в Митний союз – Леонід Кравчук

  Перший президент незалежної України (1991-1994) Леонід Кравчук вважає, що Росія, почавши торговельну війну з Україною, намагається примусити її до вступу до Митного союзу, але розцінює політику нинішнього президента Віктора Януковича в цьому питанні як адекватну.

"Я думаю так само – Росія нас примушує (до вступу в Митний союз – ІФ)", – сказав Л. Кравчук на прес-конференції у вівторок у Києві, відповідаючи на запитання, як він оцінює ситуацію з торговою війною між Україною і Росією і чи не вважає він такі дії способом змусити Україну відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і вступити в МС.

"Але чи змусить? Думаю, що ні, якщо ми будемо займати таку ж позицію, як займаємо зараз. Зараз позиція і президента, і уряду достатньо системна і послідовна", – сказав він.

Перший президент України зазначив, що якби йому довелося сьогодні приймати рішення, то він би прийняв "приблизно такі ж рішення, які сьогодні приймає Віктор Янукович".

За його словами, в ситуації, що склалася "займати тверду і непохитну позицію, як це незграбно зробив Віктор Ющенко свого часу, могло б тільки загострити наші стосунки".

Читайте також:  На Закарпатті відбулась робоча зустріч віцепрем'єр-міністрів України та Словаччини: про що домовились чиновники

"В даному випадку Віктор Янукович йде десь між крапельками … Він враховує ситуацію, яка склалася", – сказав Л.Кравчук.

Він нагадав, що Україна отримала статус спостерігача в Митному союзі. "Якби Віктор Янукович не зайняв тверду позицію щодо Конституції України і особисто свою позицію, те, що ми не можемо підписати Угоду і стати повноправним членом Митного союзу, нам би було сьогодні ще важче", – сказав Л.Кравчук.

При цьому, за його словами, якщо говорити про торгову війну, то не варто перебільшувати її значення.

Л.Кравчук також зазначив, що досі Росія не заявила Україні будь-яких конкретних вимог – чого вона хоче від країни.

За його словами, дійсно існують проблеми у торговельних відносинах, проте їх необхідно чітко визначити і вирішити.

"Я скажу відверто, що якщо бізнесмен відчує, що там нестабільно, він знайде інші ринки", – зазначив Л.Кравчук.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Перший президент України додав, що йому б не хотілося, щоб ця війна перейшла в якісь політичні процеси, які могли б негативно відобразитися на економічній складовій українського життя.

"Щодо тиску Росії, то я думаю, що у нас в середині є також тиск – у нас є п’ята колона", – сказав Л.Кравчук, додавши, що в Україні є певні громадські політичні сили, які живуть в країні, проте захищають інтереси іншої держави.

При цьому Л.Кравчук зауважив, що, крім названих проблем, існують ще й інші, наприклад, український завод, який виготовляє комплектуючі до літаків АН, не зможе в одну секунду перейти на виготовлення таких же запчастин до літаків "Боїнг". Він додав, що в цій ситуації вирішити проблему одним махом не вийде.

"Але мене радує, що влада займає принципову позицію настільки, наскільки це можливо для того, щоб не посваритися і не зробити ще гірше", – сказав Л.Кравчук.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: