fbpx
Політика

У Дамаск прибули експерти ООН з хімзброї

У неділю в Дамаск прибули члени комісії ООН, які займатимуться розслідуванням випадків застосування хімічної зброї в Сирії. Експерти оселилися в одному з готелів сирійської столиці і, як очікується, з понеділка приступлять до роботи, яка триватиме близько двох тижнів.

У групу увійшли близько десяти інспекторів Організації з заборони хімічної зброї та Всесвітньої організації охорони здоров’я, очолює комісію Оке Селстром. До складу комісії не входять представники п’яти країн – постійних членів Ради Безпеки ООН (Росія, Великобританія, Китай, США і Франція).

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

Раніше візит кілька разів відкладався "через проблеми з логістикою".

Нагадаємо, влада Сирії ще в березні запросила групу експертів ООН для того, щоб було проведено розслідування випадку використання хімічної зброї сирійськими опозиціонерами в одному з районів країни. Однак керівництво ООН зажадало від влади, щоб та дала згоду на доступ до об’єктів на всій території Сирії, під приводом, що хімзброю могли застосовувати і урядові війська.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

Дамаск відповів відмовою, у результаті комісії було дозволено працювати тільки в трьох районах. Як повідомляється, групі, яку очолює шведський професор Оке Селстром, дозволено працювати в селищі Хан аль-Асал в північній провінції Алеппо, де, за інформацією влади, в березні, в результаті застосування хімічної зброї бійцями опозиційних сил, загинули 26 людей.

Офіційний Дамаск і російські експерти, що брали проби, стверджують, що бойовики застосували нервово-паралітичний газ зарин.

За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: