fbpx
Новини світу

Православні християни святкують Преображення Господнє – Яблучний Спас

Православні християни відзначають 19 серпня один важливих загально-християнських свят – Преображення Господнє, який ще називають в народі Яблучним Спасом.

За переказами, цього дня Ісус явив Свою Божественну суть трьом своїм учням – Петрові, Якову та Іоанові. Вони прийшли на гору, де їм з’явилися два пророки – Мойсей та Ілія і розмовляли з ними. У той день Ісус розповів учням, що незабаром йому доведеться постраждати за людей.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

У православ’ї свято Преображення Господнього належить до 12 найбільших свят.

Предстоятель РПЦ патріарх Кирило зустрічає Преображення за традицією в Соловецькому монастирі. Сьогодні він відслужить там літургію у Спасо-Преображенському соборі Соловецької обителі.

За народним календарем 19 серпня в Яблучний Спас у храмах освячуються яблука нового врожаю. Також вважається, що саме з цього дня настає осінь. Раніше відзначалося багато спасів, проте до наших днів дійшла традиція тільки трьох з них – Медового Спаса, Горіхового і  головного – Яблучного Спаса.

Читайте також:  Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Православні християни святкують Преображення Господнє – Яблучний Спас (відео):

За матеріалами: vesti.ru. Відео: rutv.ru.

Читайте також: