fbpx
Освіта

Міністерство освіти і науки України проведе для вчителів курси «Особливості викладання російської мови як другої іноземної» – ЗМІ

  Міністерство освіти і науки України проведе для вчителів курси "Особливості викладання російської мови як другої іноземної", пише методист з іноземних мов Бориспільського районного відділу освіти Київської області Анатолій Шванц у своїй статті в тижневику "Дзеркало тижня. Україна "(ZN.UA).

Газета нагадує, що Міносвіти запланувало з 1 вересня 2013 року поступове скорочення часу на вивчення першої іноземної мови в 5-7 класах. Робиться це під гаслом впровадження обов’язкового вивчення з 5-го класу другої іноземної мови. Ініціатива Міносвіти поставила в безвихідь багато навчальних закладів через дефіцит фахівців, які знають кілька іноземних мов. Для виконання вимоги міністерства школи в якості другої іноземної мови будуть змушені викладати російську, згідно із законодавством є мовою нацменшин, зазначає ZN.UA.

Коментуючи  відповідний наказ Міносвіти № 409, А.Шванц зазначив, що до нього прикладена пояснювальна записка.

"У цьому документі, на думку незалежних експертів, створена правова колізія: предмети "іноземна мова" та "мова національних меншин" чомусь вважаються взаємозамінними. Тоді як в тексті самого наказу взаємозаміни між зазначеними предметами немає. Що закономірно, адже в усіх навчальних планах незалежної України "іноземна мова" та "мова нацменшин" завжди подаються як окремі навчальні предмети", – підкреслив експерт.

Він заявив, що чиновники Міносвіти не вважали за потрібне провести підготовку вчителів до запровадження в школах другої іноземної мови.

"На обласному рівні спромоглися перед літніми відпустками провести одноденний семінар з проблеми, що стала відомою більше року тому. Спасибі. Хоча ми б дякували ще більше, якби провели хоч якусь перепідготовку вчителів, яких умовили викладати другу іноземну мову. Але ні, заняття таки проведуть. Аж у два потоки – триденні курси "Особливості викладання російської мови як другої іноземної" ("Інформаційно-методичний збірник", 2013, 6, с. 22, 24) ", – пише методист.

"Якщо школа все-таки вирішує вивчати мову нацменшин в 5-му класі замість і за рахунок другої іноземної мови, а не за рахунок годин варіативної складової, чи не є це нецільовим використанням бюджетних коштів? За що, до речі, передбачена кримінальна відповідальність. Це питання – до Генеральної прокуратури і Міністерства фінансів", – резюмував автор.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: