fbpx
За кордоном Україна

Чи можна повернути гроші за тур до Єгипту?

 МЗС України рекомендував громадянам України утриматися від поїздок до Єгипту. 14 серпня влада Єгипту ввела військовий стан після того як країну накрила чергова хвиля протестів прихильників поваленого президента Мурсі. Єгиптяни рахують загиблих і поранених. У ЗМІ просочується інформація про те, що в Шарм-ель-Шейху і Хургаді також місцями неспокійно. Туристам рекомендовано не залишати готелі, а МЗС Росії закликав своїх туристів вимагати у туроператорів термінової евакуації. Як бути в даній ситуації українцям, у яких вже проплачений єгипетський тур на найближчі дати? Про це розповів менеджер одного з турагенств:

– Чи поверне агентство гроші, якщо клієнт відмовиться летіти зараз в Єгипет?

– Якщо йдеться про повернення грошей, то повертати буде не агентство, а туроператор, тур якого агентство продало клієнту. Практика показує, що у разі ануляції туру за 3 банківських дні до вильоту оператор стягує 100% штраф. Тобто грошей клієнт, швидше за все, не отримає. Інша річ – ануляція туру за 2-3 тижні до вильоту. У цьому випадку туроператор повертає гроші.

Читайте також:  Два роки тому на Харківщині загинув керівник "Правого Сектору" Львівщини Тарас Бобанич

– А як же форс-мажорні обставини?

– Український МЗС поки не евакуює туристів, чартерні рейси продовжують літати в Єгипет. Туроператор поверне гроші за тур тільки в разі скасування авіарейсів. Зараз же клієнт може написати своєму туроператору листа з проханням компенсувати вартість путівки у зв’язку з форс-мажорними обставинами. Але як показує практика, туроператор відповість: «Летіть! Єгиптяни гарантують безпеку туристів у курортних зонах. Тільки не виходьте за територію готелю і відмовтеся від екскурсій».

Читайте також:  Важливе повідомлення щодо ситуації в 67 - ї ОМБР "ДУК"

– Чи може оператор піти на те, щоб замінити тур до Єгипту на інші напрямки?

– Так, це поширена практика. Все вирішується індивідуально.

– Що робити туристам, які потрапили у надзвичайну ситуацію в Єгипті? Чи можуть вони вимагати компенсації від туроператора за моральний і матеріальний збиток?

– Туристам варто в першу звертатися в посольство України в Єгипті. Телефон посольства в Єгипті +201000039648, працює цілодобово. Телефон цілодобової «гарячої лінії» МЗС України – +380442381657. Щодо компенсації збитку, то теоретично і практично це можливо.

За матеріалами: opogode.ua

Читайте також: