fbpx
Економіка

Україні необхідно частково або повністю відмовитися від виплати боргів МВФ – «Громадська справедливість»

  Україні необхідно частково або повністю відмовитися від сплати зовнішнього державного боргу, зокрема, боргу перед МВФ, вважають активісти громадського об’єднання "Громадська справедливість".

На прес-конференції у вівторок один з лідерів "Громадської справедливості" Андрій Семідітько нагадав, що на сьогодні валовий борг України становить близько $ 136 млрд, а загальний борг, гарантований державою, становить близько $ 68 млрд. При цьому А.Семідітько зазначив, що половину цієї суми становлять корпоративні борги.

"Тому народилася ідея про громадянську справедливість, народилася ідея про народний референдум щодо відмови платити, або про схему, за якою можна відокремити корпоративних позичальників від державного боргу, та притягнути до персональної відповідальності тих людей, які наростили борг країни", – сказав А.Семідітько.

Говорячи про європейську практику щодо відмови платити міжнародним фінансовим інституціям, А.Семідітько, зокрема, назвав приклад Ісландії, в якій свого часу минуло два всенародних референдуми, в результаті яких країна відмовилася виплачувати іноземним кредиторам близько $ 3,4 млрд.

А.Семідітько також додав, що на сьогодні "Громадська справедливість" відпрацьовує юридичну схему проведення референдуму, і до вересня збирає інформацію по регіонах з приводу того, як громадяни ставляться до ідеї проведення подібного референдуму.

Читайте також:  Великий виробник зброї з Чехії хоче інвестувати "сотні мільйонів євро" в Україну

"Референдум планується як публічний інструмент демонстрації влади, що народ бачить, куди йде країна, що вони роблять, і те, що персональної відповідальності не уникнути", – додав А . Семідітько.

Зі свого боку, інший співзасновник громадської організації Анатолій Башловка підкреслив, що сьогодні дуже важливо поінформувати людей про те, хто і яким чином "увігнав країну в такі великі зовнішні борги" .

"Я розумію, що сьогодні нам повісять якісь ярлики, почнуть розповідати, що ми чинимо неправильно, що виступаємо проти євроінтеграції … Ми говоримо одне: ми хочемо йти в Європу, але ми хочемо бути на рівних. Не треба нас заганяти в кут, обтяжувати цими відсотками… Зробіть нормальні умови, щоб держава могла існувати, а не ставте народ на коліна", – сказав А.Башловка.

На його переконання, сьогодні міжнародні фінансові інституції своїми діями фактично затягують петлю на шиї України.

Читайте також:  Україна поставила електроенергію у Словаччину

"І вони будуть нас вести туди, куди захочуть", – додав А.Башловка.

Він також зазначив, що на суму гарантованого державою зовнішнього боргу в перерахунку на гривні кожна українська сім’я могла б отримати одноразову допомогу в розмірі 36 тис. грн, або ж кожен громадянин України міг би безкоштовно користуватися комунальним транспортом протягом 42 років.

Лідери "Громадської справедливості" також додали, що готові співпрацювати з даної ініціативи з іншими українськими громадськими організаціями, і на сьогодні ведуть переговори з багатьма з них. За їх словами, для популяризації ідеї референдуму планується провести серію круглих столів та консультацій з провідними економістами України та світу.

"Ми не говоримо, що потрібно маргінально підходити до вирішення цих питань. Цю проблему потрібно озвучити, і ми повинні зібрати людей, які підуть з нами, і захочуть з нами проаналізувати, створити програму і зробити її працездатною", – підкреслив А.Башловка.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: