fbpx
Здоров'я

В Україні в 1,5 рази менше обов’язкових щеплень, ніж в інших державах – експерт

Кількість обов’язкових планових профілактичних щеплень на сьогоднішній день в Україні приблизно в 1,5 рази менше, ніж в інших цивілізованих країнах світу.

Медичний експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ Катерина Булавінова стверджує, що зараз обов’язковими для українських громадян є щеплення тільки від 10 хвороб.

«Наш календар профілактичних щеплень складається з 10 інфекцій, і цей показник менший, ніж у країнах Західної Європи, Сполучених Штатах Америки, це набагато менше», – заявила Катерина Булавінова.

За її словами, є країни, які сьогодні вакцинують своїх підданих і від 20 інфекцій. Є країни, що щеплять від 16-ти інфекцій, від 14-ти, в той час як Україна вакцинує тільки від 10-ти. Є хвороби, від яких Україна не вакцинує, однак вакцини від цих інфекцій є на комерційному ринку України, і батьки  можуть зробити щеплення своїм дітям.

Разом з цим, експерт дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ зазначила, що дорослі також повинні проходити вакцинацію від інфекцій.

Експерт звертає увагу дорослих на те, що вакцинація – це абсолютно не дитяче питання і стосується кожної людини, зокрема і дорослих людей.

«Кожні 10 років необхідно щепитися від правця і дифтерії, держава надає таку можливість», – нагадала Катерина Булавінова.

Нагадаємо, раніше експерти заявляли, що зараз завдяки вакцинації можна запобігти виникненню близько 40-ка захворювань та їх ускладнень.

Згідно з Національним календарем щеплень, на сьогоднішній день обов’язковою в Україні є вакцинація від 10-ти інфекційних хвороб: правця, дифтерії, коклюшу, паротиту, поліомієліту, кору, туберкульозу, краснухи, гемофільної інфекції та гепатиту В.

За матеріалами: УНН

Читайте також: