fbpx
Право

Українську прокуратуру врятує комплексна реформа – Пшонка

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка заявив, що тільки комплексна реформа української прокуратури «врятує» Україну. За його словами, завдяки ухваленню нового закону можна буде вибудувати таку модель прокуратури, яка відповідає сучасному етапу розвитку української держави.

Про це Віктор Пшонка повідомив під час наради з питань реформування органів прокуратури. У засіданні взяли участь прокурори обласного рівня, їх заступники, керівники структурних підрозділів обласних прокуратур та Генеральної прокуратури України.

Зокрема, Віктор Пшонка зазначив, що ще в 1995 році Україна взяла на себе зобов’язання перед Радою Європи щодо питання зміни функцій і ролі прокуратури.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

«За цей час було здійснено ряд заходів з реформування прокуратури», – стверджує генпрокурор.

За його словами, в 2001 році в ході «малої судової реформи» прокуратура України була позбавлена ​​повноважень самостійно вирішувати обшуки і арешти, здійснювати нагляд за законністю судових постанов, порушувати дисциплінарні справи щодо суддів. Крім того, в 2003 році українських прокурорів позбавили права з нагляду за виконавчим виробництвом. З 1 липня 2007 року, в руки МВС було передано слідство в злочинах щодо особи (15 статей). У 2012 році разом з прийняттям нового КПК України значно була скорочена категорія справ, які є підслідними органам прокуратури.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

«Повноваження слідчих прокуратури з проведення досудових розслідувань щодо військових злочинів і щодо певних суб’єктів залишені максимум на 5 років», – розповів генеральний прокурор.

Пшонка також зазначив, що у вересні минулого року змінами до закону «Про прокуратуру» були обмежені повноваження українських прокурорів у некриминальной сфері.

За матеріалами: УНІАН

Читайте також: