fbpx
Право

Мін’юст направить до ВР зміни до Конституції про можливість балотуватися раніше судимим особам

В українському законодавстві, а саме, в Основному законі, можуть відбутися воістину революційні зміни. Як відомо, чинна сьогодні Конституція, забороняє особам, які мають судимість, балотуватися, наприклад, у народні депутати. Але таке обмеження для судимих ​​осіб може бути скасовано.

Сьогодні стало відомо, що міністерство юстиції України направить до Верховної Ради зміни до Конституції про можливість балотуватися раніше судимим особам і багато в чому рішення даного питання залежатиме від того, як парламент на пропозиції очолюваного Оленою Лукаш відомства відреагує.

За словами глави українського Мін’юсту, пропозиції про зміни до Основного закону з’явилися з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, а саме: щоб особи, які мали судимість, могли брати участь у виборах. Крім того, за словами Олени Лукаш, «… пропонується переглянути норму про проживання не менше п’яти років для можливості балотування, а також участі в агітації іноземних громадян». При цьому глава міністерства юстиції зазначає, що «для змін виборчих правил потрібен діалог з громадськістю. Наша позиція проста: дати можливість кращим пропозиціям і рекомендаціям бути розглянутими в парламенті України».

Нагадаємо, що Венеціанська комісія підготувала свої рекомендації до законопроекту про внесення змін до Конституції України і очікує, що український парламент врахує міжнародний досвід, європейські стандарти, зокрема, передбачить можливість балотування на виборах раніше засудженим громадянам.

Також нагадаємо, що заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера закликав українських законодавців уточнити норми про заборону балотуватися громадянам з судимістю.

За матеріалами: Корреспондент.net

Читайте також: