fbpx
Авто

Всі служби таксі в Україні будуть приведені до єдиного стандарту в найближчі 3-5 років – Мінінфраструктури

  Міністерство інфраструктури України пропонує протягом 3-5 років привести всі служби таксі до єдиного стандарту, повідомив перший заступник міністра інфраструктури Костянтин Єфименко на прес-конференції в Києві у вівторок.

За його словами, ця ініціатива буде закладена в закон про перевезення на таксі, проект якого оприлюднений на веб-сайті міністерства і знаходиться в стадії обговорення.

"Ми вивчаємо питання, щоб дати від трьох до п’яти років службам таксі для заміни транспорту, щоб він був в одному форматі. Ми пропонуємо давати різні періоди заміни для міст з різним населенням", – сказав він.

К.Єфименко також повідомив, що планується підготовка постанови Кабінету міністрів, яка регламентуватиме типи транспортних засобів для таксомоторних перевезень.

"Вони також будуть визначатися в залежності від місцевості і населення", – сказав К.Єфименко.

За його словами, в даний час в Україні близько 220 тис. автомобілів надають послуги таксі, з яких тільки 51 тис. автомобілів мають ліцензійну картку, тобто 169 тис. авто працює без ліцензії.

"Ринок таксі повинен увійти в нормальні прозорі цивілізовані рамки, що і закладено в новому законі", – сказав перший заступник міністра.

Він зазначив, що, згідно з зазначеним законопроектом, всі таксі повинні бути обов’язково обладнані таксометрами і терміналами безготівкової оплати.

К.Єфименко також повідомив, що право контролю ринку таксомоторних перевезень планується передати місцевим органам влади та Державтоінспекції.

Він також підкреслив, що, за розрахунками міністерства, установка таксометрів та обладнання безготівкової оплати не приведуть до зростання тарифів на таксі.

К.Єфименко також повідомив, що законопроектом про перевезення на таксі в разі перевезень без ліцензії на перший раз планується ввести штраф, на другий – платну конфіскацію транспортних засобів.

Однак, за його словами, в перший рік дії закону планується видавати ліцензійні картки безкоштовно, згодом їх вартість зростатиме, і до третього року дії закону планується встановити їх вартість у розмірі 50 мінімальних зарплат, що дозволить бізнесу чітко визначати необхідність роботи на цьому ринку.

"У нас не стоїть завдання оголосити війну нелегалам. Наше завдання – поставити це все в нормальні цивілізовані умови ", – констатував К.Єфименко.

Відповідаючи на питання про роботу інформаційних диспетчерських служб, він зазначив, що міністерство не проти, щоб таксі працювало без їх участі, однак воно має обов’язково працювати зі спеціальної стоянки.

"Питання щодо місць стоянок є, і ми провели нараду з владою міст з населенням більше 500 тис. осіб, і вони всі займуться виділенням таких майданчиків. Ми також допоможемо знайти місця для таких майданчиків у зонах діяльності залізничних вокзалів, автовокзалів, аеропортів", – резюмував перший заступник міністра інфраструктури.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: