fbpx
Право

Венеціанська комісія підготувала свої рекомендації до законопроекту про внесення змін до Конституції України – Пітер Пакзолай

  Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) сподівається, що Конституційна асамблея прислухається до її рекомендацій щодо змін до Основного закону.

"Ми сподіваємося, що Конституційна асамблея прислухається до рекомендацій Венеціанської комісії та врахує їх при підготовці змін до Конституції", – сказав член Венеціанської комісії Пітер Пакзолай в ході засідання круглого столу у вівторок у Києві.

П.Пакзолай зазначив, що Венеціанська комісія підготувала свої рекомендації до законопроекту про внесення змін до Конституції України і очікує, що український парламент врахує міжнародний досвід, європейські стандарти, зокрема, передбачить можливість балотування на виборах раніше засуджених громадян. Крім того, перегляне терміни і процедуру отримання громадянства, а також передбачить право громадян інших держав в агітації на виборах.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

"Чинне положення Конституції забороняє балотуватися всім особам, раніше засудженим, якщо судимість не була знята. Ми сподіваємося, що в процесі підготовки змін до Конституції це питання буде вивчено в рамках європейської практики ", – сказав П.Пакзолай.

Міністр юстиції України Олена Лукаш зазначила, що Україна очікує нового висновку Венеціанської комісії щодо законопроекту про внесення змін до Конституції України для того, щоб провести подальшу роботу з цими рекомендаціями.

Читайте також:  За матеріалами СБУ в Україні заборонено діяльність ще однієї проросійської політичної партії

Голова Мін’юсту нагадала, що українська сторона вже отримала перший висновок Венеціанської комісії і більшість поправок, висловлених європейцями, були враховані.

За словами О.Лукаш, протягом серпня-листопада 2013 року заплановано проведення серії круглих столів з обговорення рекомендацій Венеціанської комісії.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: