fbpx
Новини світу

Президент Румунії Траян Бесеску: Румунія хоче об’єднання з Молдовою

Румунський лідер Траян Бесеску висловив свою думку щодо питання об’єднання Румунії та Молдови. За його словами, Румунія такого об’єднання бажає, а Молдова, судячи з думки значної більшості населення, поки що ні.

Президент Румунії нагадав, що про об’єднання двох держав він говорив з президентом Молдови Миколою Тімофті і прем’єром Юрієм Лянке під час свого минулого візиту до Кишинева. При цьому глава Румунії підкреслив, що перешкодою на шляху об’єднання двох держав є Конституція Молдови, визначальний статус молдаван і молдовської мови.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

Траян Бесеску також звернув увагу, що більша частина населення Молдови не бажає об’єднуватися з Румунією. Однак, як вважає румунський президент, в молдовському суспільстві є "здорова жила", яка об’єднання двох держав підтримує.

«Я хочу сказати громадянам Республіки Молдова: вимагайте об’єднання, і воно буде, але вимагайте!», – наводять сьогодні ЗМІ слова президента Румунії Траяна Бесеску, який також заявив наступне: «Румунія хоче об’єднання з Молдовою? Так, Румунія хоче, але Республіка Молдова не хоче об’єднання. Поки немає критичної більшості, але якщо буде, то тут – в Румунії – ніяких перешкод не виникне».

Читайте також:  Президентські вибори в Словаччині. Хто переможе "руський мір" чи європейські цінності

Інтеграція Молдови до Європейського Союзу, на думку президента Румунії, призведе до того, що «всі румуни зустрінуться». Крім того, Траян Бесеску звернувся до влади Молдови, заявивши, що необхідно змінити норми чинної сьогодні Конституції і перейменувати молдовську мову в румунську.

За матеріалами: podrobnosti.ua, moldnews.md

Читайте також: