fbpx
Суспільство

Українські археологи знайшли у Львові писанку XV-XVI століть

 Прес-служба рятувальної археологічної служби Інституту археології НАН України повідомила, що археологи в ході розкопок у Львові знайшли 500-річну писанку.

 Як наголошується в повідомленні, знахідку виявили під час робіт у водозбірнику XV-XVI століть по вулиці Шевській в центральній частині міста на глибині 5,5 метри.

 "До цього випадку львівським археологам не вдавалося знайти таку древню писанку на яєчній шкаралупі. Раніше знаходили давньоруські писанки 12-13 століть у Жидачеві Львівської області і в Хрінниках на Волині, але ці писанки були керамічними. А наша виготовлена ​​на шкаралупі, швидше за все, з гусячого яйця. І вона дуже добре збереглася – майже на 90%", – повідомив журналістам молодший науковий співробітник Рятівної археологічної служби Остап Лазурко.

Читайте також:  Як СССР розвертав річки (ВІДЕО)

 Нагадаємо, писанкою називають розписане яйце, ця традиція сягає до язичницьких часів. Пізніше розписувати яйця стали в обрядах підготовки святкування християнської Пасхи. Розпис писанки, найчастіше, геометричного або рослинного орнаменту, є поширеним видом декоративного мистецтва у багатьох народів, зокрема і слов’янських.

 За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: