fbpx
Інновації

Народним депутатам дозволили не публікувати свої доходи

 Окружний адміністративний суд міста Києва визнав законною відмову апарату Верховної Ради України надати на запит активістів декларації про доходи народних депутатів. Це рішення ухвалила суддя Аріна Литвинова.

 Зазначимо, що окружний адміністративний суд відмовив у позові голові Центру політичних студій та аналітики України Віктору Тарану до апарату Верховної Ради. Раніше експерт попросив апарат парламенту надати йому декларації про доходи лідерів усіх фракцій і спікера. У відповідь на запит апарат парламенту тільки повідомив про те, що декларацію «ударівця» Віталія Кличка можна знайти в офіційному виданні «Голос України», а декларацію лідера опозиції Арсенія Яценюка, за його згодою, передали по електронній пошті. Проте позивач заперечує, що отримував якісь декларації по електронній пошті.

 На думку Віктора Тарана, декларації депутатів дійсно містять конфіденційну інформацію – місце проживання, паспортні дані та ідентифікаційний код. Однак в апараті Верховної Ради могли заретушувати ці дані і надати «відредаговану» декларацію.

 Таран повідомив також, що має намір оскаржити рішення суду.

 «Це дуже небезпечний прецедент. Норми закону про доступ до публічної інформації, по суті, почали діяти в цьому році», – зазначив позивач.

 І зараз в Україні формується практика, яким чином будуть звітувати чиновники. За його словами, якщо цього року українські чиновники навчаться приховувати податкову інформацію, якщо вони побачать, що це буде «сходити їм з рук», то вже наступного року суспільство отримає ще менше декларацій чиновників.

 Нагадаємо, що 20 липня 2013 року проти апарату Верховної Ради України був поданий судовий позов через відмову надати декларації про доходи Володимира Рибака та лідерів фракцій.

 За матеріалами: zn.ua

Читайте також: