fbpx
Політика

Леонід Кучма відзначає 75-річчя

 Сьогодні, 9 серпня, другий президент України Леонід Кучма відзначає свій 75-річний ювілей. За словами іменинника, цей день він планує провести в колі рідних і друзів. Організовувати гучних офіційних заходів сьогодні Леонід Кучма не буде.

 Леонід Кучма народився 9 серпня 1938 року в селі Чайкино Новгород-Сіверського району Чернігівської області. Вищу освіту здобув у Дніпропетровському державному університеті, де закінчив фізико-технічний факультет за спеціальністю інженер-механік у галузі ракетної техніки. Більше 30 років пропрацював у КБ Південне в Дніпропетровську і у виробничому об’єднанні Південний машинобудівний завод.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

 У політику Леонід Кучма прийшов в 1990 році. Тоді він став народним депутатом СССР, а пізніше – Верховної Ради вже незалежної України. У 1992-1993 роках очолював Кабінет міністрів, а в 1994 році був обраний на пост глави держави, змінивши Леоніда Кравчука. Під час президентства Леоніда Кучми Україна отримала свою Конституцію і національну валюту – гривню, вступила до Ради Європи (1995 рік), підписала Хартію про особливе партнерство з НАТО. Леонід Кучма поки що залишається єдиним президентом України, який обирався на 2 терміни.

Читайте також:  «Брюссель грається з вогнем, він спокушає Бога», - прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан

 Після відходу з великої політики Леодін Кучма займається благодійністю і очолює створену ним організацію – Президентський фонд Леоніда Кучми «Україна». Перу екс-президента належить 6 публіцистичних книг, зокрема «Україна – не Росія», «Зламане десятиліття», «Своїм шляхом. Роздуми про економічні реформи в Україні».

Читайте також: