fbpx
Політика

Михайло Саакашвілі розповів про роль українських ППО під час конфлікту з Росією в 2008 році

 Українські системи протиповітряної оборони брали безпосередню участь у військовому конфлікті між Грузією і Росією в серпні 2008 року.

 Про це під час інтерв’ю розповів президент Грузії Михайло Саакашвілі.

 За словами глави держави, системам грузинських ППО вдалося за кілька днів збити близько 10 російських літальних апаратів.

 «За час війни ми збили понад 10 російських військових літальних апаратів», – зазначає Михайло Саакашвілі.

 За його словами, це виявилися найбільші втрати Збройних сил Російської Федерації після Другої світової війни, крім, звичайно ж, війни в Афганістані. Михайло Саакашвілі повідомив також, що Грузія в Україні та Ізраїлі придбала системи ППО, які стояли на озброєнні під час війни з Росією.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

 Президент Грузії розповів, що була встановлена ​​в основному українська ППО, а саме – «Оса» і «Бук». Ці системи були закуплені в Україні. Крім того, була встановлена ​​і ізраїльська ППО, проте вона була трохи нижча за класом, ніж українська система «Бук», стверджує Саакашвілі. Правда, українських ракет системи «Бук» у Грузії було дуже мало.

 Саакашвілі згадав, що коли над Грузією «пройшли» перші російські літаки і їх збили українські ракети, то пілоти відмовилися літати.

  «Тоді їх командири сіли за штурвал. Це відбулося протягом одного дня. Саме тоді Росія зрозуміла, що у нас немає ППО. І тоді вони і пішли, і пішли », – нагадав грузинський президент.

Читайте також:  Очільник МЗС Угорщини знову погрожує Україні

 При цьому глава Грузії зазначив, що політичний конфлікт в Україні між тодішніми президентом Віктором Ющенком і прем’єр-міністром Юлією Тимошенко абсолютно не вплинув на постачання озброєння.

 Крім того, сім’я Ющенка всіляко допомагала родичам Саакашвілі під час війни.

 «Певний час після активних військових дій у мене не було часу на своїх дітей і дружину. Вони якийсь час погостювали у Ющенка», – підсумував президент Грузії.

 За матеріалами: zn.ua

Читайте також: