fbpx
Наука

Поруч із Землею пролетів величезний астероїд

 Як повідомив Центр малих планет Міжнародного астрономічного союзу, астрономи відкрили новий великий астероїд, який ледь розминувся з Землею вранці минулої неділі.

 Астероїд виявили співробітники іспанської обсерваторії Ла Сагра в провінції Гранада і привласнили йому позначення – 2013 PJ10. Дивно, але факт – астероїд був виявлений вже після того, як пролетів повз Землю на невеликій відстані, тільки ввечері в неділю вчені помітили об’єкт 14-ї зоряної величини, що швидко переміщається по небу від нашої планети.

 Іспанські астрономи розрахували параметри цього небесного тіла і дійшли висновку, що він майже в 2 рази більший за Челябінський метеорит, який становив 18 метрів в діаметрі, в той час, як нинішній об’єкт – від 31 до 70 метрів.

 Астероїд о 02:18 за Гринвічем 4 серпня пролетів від Землі на мінімальній відстані – 371,4 тисячі кілометрів, що складає 0,96 середнього радіусу місячної орбіти. Зараз це небесне тіло включено в число об’єктів, що періодично зближуються із Землею, проте, за твердженнями вчених, аж до 2180 2013 PJ10 не підходитиме до нас ближче, ніж на 3,2 мільйони кілометрів.

 За матеріалами: РИА Новости

Читайте також: