fbpx
Економіка

Розвиток малих і середніх підприємств – зміцнення економіки держави

  Мале підприємництво – це якісно новий ефективний тип ведення господарства. Воно потребує прогресивних способів, прийомів, методів ведення та конкретного власника, господаря виробництва. Тільки господар прагне до примноження своєї власності і заради цього займається сам підприємницькою діяльністю або наймає працівників. Таке підприємництво, як самостійний і незамінний елемент ринкової економіки, є одним із дієвих важелів розв’язання таких економічних і соціальних завдань, як зміцнення економічної бази, швидке насичення ринку товарами та послугами, послаблення монополізму і розвиток конкуренції, забезпечення зайнятості значної частини населення міста.

 В умовах ринкової трансформації економіки України розвиток підприємництва, зокрема малого бізнесу, має стати одним із найважливіших чинників соціально-економічного зростання. Сьогодні саме з малим підприємництвом держава пов’язує надію на швидкі позитивні структурні зміни в економіці та створення умов для розширення впровадження ринкових реформ. Розвиток економіки малих та середніх підприємств в Україні має великі резерви і великі перспективи, адже нема іншого способу становлення і зміцнення держави, окрім розвитку ринкової економіки, яка ґрунтується насамперед на приватному бізнесі, особистій ініціативі, що й дає кожному можливість самореалізації і самоутвердження.

 Для підвищення ефективності функціонування малих підприємств в економіці країни мають бути створені гідні умови для їхнього існування. Треба звільнити малі підприємства від податків на інвестиції, ввезені технології, потрібні податкові пільги на період становлення малого підприємства. Необхідно зосередитися на проблемі формування та вдосконалення правової бази розвитку підприємництва. Розв’язання наявних проблем його розвитку в Україні, створення належного середовища потребують докорінної переорієнтації державної політики розвитку підприємництва. Завдання полягає у тому, щоб суттєво розширити його роль і місце в економічному житті суспільства, тому формування та вдосконалення нормативно-правової бази було і залишається провідним напрямом сприяння розвитку підприємництва в Україні.

 З питань надання роз’яснень щодо започаткування та ведення підприємництва можна звернутися до фахівців ДПІ у Київському районі м. Донецька ГУ Міндоходів у Донецькій області за адресою: м. Донецьк, вул. Жмури, 1. 

 За матеріалами: ДПІ в Київському р-ні м. Донецька Донецької області ДПС

Читайте також: