fbpx
Надзвичайні події та кримінальна хроніка

На Хрещатику проходить акція прихильників Тимошенко

   У Києві на акцію на підтримку екс-прем’єра України Юлії Тимошенко зібралося близько 300 активістів ВО "Батьківщина" та прихильників екс-прем’єра.  

 Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", люди зібралися на Хрещатику біля входу до Печерського суду Києва, де проходив один із судових процесів над Ю.Тимошенко. Частина учасників акції одягнена в білі футболки з символікою "Батьківщини" і гаслом "Звільніть Юлю". Деякі прихильники тримають її портрети. Також учасники акції тримають прапори "Батьківщини" та державні прапори України.  

 Також на Хрещатику представлена ​​фотовиставка "731 день ув’язнення демократії". Експозиція являє собою добірку фотографій з Ю.Тимошенко в період її активної політичної діяльності, з публічних заходів, в яких вона брала участь, і з судового процесу.  

 В акції бере участь голова центрального штабу ВО "Батьківщина", член однойменної парламентської фракції Олександр Турчинов. Також підтримати екс-прем’єра прийшли нардепи від "Батьківщини" Олександр Бригинець та Микола Томенко.  

Читайте також:  На Тернопільщині гадюка заповзла в хату (ВІДЕО)

 У понеділок, 5 серпня, виповнюється рівно два роки, як екс-прем’єр-міністр України, лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко була позбавлена ​​волі.  

 Вона була арештована 5 серпня 2011 року в залі Печерського райсуду Києва, який розглядав "газову справу" – про перевищення екс-прем’єром повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. Суддя Печерського суду Києва Родіон Кірєєв, який прийняв рішення про арешт близько 16:00, аргументував відповідну постанову "перешкоджанням Ю.Тимошенко у встановленні істини" на процесі у справі, яка тривала вже 6 тижнів.  

 11 жовтня 2011 року Ю.Тимошенко була засуджена до 7 років позбавлення волі. Крім того, екс-прем’єру заборонено протягом трьох років обіймати посади на держслужбі. Суд також задовольнив позов НАК "Нафтогаз України" до Ю.Тимошенко, згідно з яким вона повинна відшкодувати збиток компанії в сумі понад 1,5 млрд грн. 30 грудня 2011 року Ю.Тимошенко етапували в Качанівську виправну колонію в Харкові.

Читайте також:  СБУ і Нацполіція знешкодили на Прикарпатті наркосиндикат, який торгував важкими психотропами

 Газета "Вісті" підрахувала, що Ю.Тимошенко провела 145 днів безпосередньо в СІЗО, 131 день – в стінах Качанівської колонії, 454-й день – знаходиться в лікарні. А всього за вироком у "газовій справі" екс-прем’єру залишилося провести за ґратами 1826 днів.  

 У серпні 2011 року в ЄСПЛ надійшла скарга Ю.Тимошенко, в якій екс-прем’єр України стверджувала, що її взяття під варту було політично вмотивованим. 30 квітня 2013 року ЄСПЛ визнав незаконність арешту Ю.Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: