fbpx
Новини світу

Россільгоспнагляд має намір провести позачергову перевірку молочних підприємств Нової Зеландії

 Россільгоспнагляд у зв’язку з інцидентом з продукцією новозеландської молочної компанії Fonterra має намір провести позачергову перевірку молочних підприємств Нової Зеландії.  

 "Прийнято рішення про позачергову перевірку підприємств молочної галузі Нової Зеландії, зацікавлених у поставках продукції на ринок країн Митного союзу", – йдеться в повідомленні Россільгоспнагляду. Перевірка буде проведена разом з експертами ветеринарних служб країн Митного союзу.  

 Найбільший виробник і експортер (до 95% експорту країни) молока і молочної продукції – новозеландська Fonterra оголосила в суботу, що в деяких її продуктах можуть міститися бактерії, що викликають ботулізм. Міністерство первинних галузей Нової Зеландії запевнило Россільгоспнагляд про те, що потенційно заражений продукт не направлявся в РФ або в інші країни Митного союзу.  

 За інформацією, отриманою Россільгоспнаглядом з новозеландських джерел, причиною потрапляння збудника ботулізму в дитяче харчування, експортоване в ряд країн Азії і Саудівську Аравію, і в партію замінника молока для телят, спрямовану на одну з новозеландських ферм, є 38 тонн білкового концентрату. Він був отриманий із знежиреного молока на приналежному компанії Fonterra заводі в Ваїкато і забруднений через протікання однієї з труб.

Читайте також:  На виборах президента у Словаччині переміг проросійський Петер Пеллегріні

  В даний час в списку підприємств, що мають право на постачання молочної продукції до Митного союзу, числиться 71 підприємство Fonterra. Вся молочна продукція з Нової Зеландії знаходиться під посиленим лабораторним контролем Россільгоспнагляду.  

 Россільгоспнагляд також запросив у ветеринарної служби Нової Зеландії надати в екстреному порядку результати службового розслідування випадку з попаданням збудника ботулізму в дитяче харчування і партію замінника незбираного молока для телят.  

 Крім цього, будуть проведені переговори про створення інтегрованої російсько-новозеландської електронної системи, що забезпечує в режимі реального часу доступність інформації про безпеку конкретних партій продукції, що поставляється. "Ця система повинна стати одним з елементів впроваджуваної Россільгоспнаглядом електронної системи тотального контролю безпеки сировини та харчової продукції за принципом "від поля до столу споживача", з якого б джерела така сировина або продукція не надходила", – йдеться в повідомленні Россільгоспнагляду.  

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

 За оцінкою Національного союзу виробників молока (Союзмолоко), на частку продукції компанії Fonterra в різні періоди року припадає від 4,5% до 6% в імпорті молочної продукції до Росії. В основному це сухе молоко, яке використовується при виробництві морозива, деяких видів кондитерських виробів і дитячого харчування. Цьогоріч компанія почала нарощувати постачання в РФ вершкового масла.   

 Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: