fbpx
Кінотеатри

Лауреати кінопремії «Оскар 2016»

В ніч з 28 на 29 лютого в Лос-Анджелесі пройшла головна подія в світі кінематографа – вручення премії «Оскар 2016». Комедійний актор Кріс Рок став ведучим 88-ої церемонії.  

Спочатку звернемо увагу на те, що свій перший «Оскар» нарешті отримав актор Леонардо ДіКапріо, за головну роль у фільмі «Легенда Г’ю Гласса». При цьому нагадаємо, що першу свою номінацію на «Оскар» актор отримав ще в 1994 році за кращу чоловічу роль другого плану у фільмі «Що гризе Гілберта Грейпа?». Потім, в 2005 році, була номінація за кращу чоловічу роль у фільмі «Авіатор», в 2007 році – за кращу чоловічу роль у фільмі «Кривавий діамант», а в 2014 році – за кращу чоловічу роль у фільмі «Вовк з Уолл-стріт».  

Таким чином, як можна помітити, нагорода вже неодноразово обходила актора стороною, через що він став жертвою численних жартів в інтернеті. Однак тепер цьому покладено край.  

Найбільша кількість нагород на церемонії дісталася фільму «Шалений Макс: Дорога люті». Він здобув 6 статуеток. Правда більшість з них в «технічних» номінаціях, таких як «Кращий монтаж», «Кращий монтаж звуку», «Краще зведення звуку», а також «Кращий дизайн костюмів», «Кращий грим і зачіски» та «Кращий художник-постановник» .  

При цьому фільм був представлений в 10 номінаціях, в тому числі «Кращий фільм». Однак, найкращим фільмом цього року назвали «У центрі уваги», який розповідає про журналістів бостонської газети Bostone Globe, що викрили численні випадки педофілії з боку представників церкви в своєму місті.  

Крім того, фільм «У центрі уваги» отримав нагороду в номінації «Кращий оригінальний сценарій». А ось в номінації «Кращий адаптований сценарій» виграв фільм «Гра на пониження», що розповідає про світову економічну кризу 2008 року.  

Кращим режисером другий рік поспіль був названий Алехандро Гонсалес Ін’ярріту – за фільм «Легенда Г’ю Гласса». У минулому році він отримав статуетку в номінації «Кращий режисер» за фільм «Бьордмен».  

Слід зауважити, що взагалі фільм «Легенда Г’ю Гласса» отримав три «Оскара». Крім кращого актора і кращого режисера, він також здобув перемогу в номінації «Кращий оператор».  

Цікаво, що «Оскар» за кращу чоловічу роль другого плану взяв актор Марк Райленс з фільму «Шпигунський міст», хоча багато хто віддавав перевагу Сильвестру Сталлоне, який до цього був відзначений нагородами на інших численних кінематографічних церемоніях, зокрема «Золотому глобусі».  

Кращою актрисою стала Брі Ларсон, яка виконала головну роль у фільмі «Кімната». Їй вдалося обійти таких конкуренток як Дженніфер Лоуренс, Кейт Бланшетт, Сірша Ронан і Шарлотта Ремплінг. Разом з тим, кращою актрисою другого плану назвали зірку Голівуду – Алісию Вікандер, за роль у фільмі «Дівчина з Данії». Це перший «Оскар» для 27-річної дівчини. При цьому слід зауважити, що на «Золотому глобусі» вона була номінована як за роль у «Дівчині з Данії» і також за роль у фільмі «Екс махіна», який, до слова, обійшов на «Оскарі» все інші стрічки в номінації «Кращі візуальні ефекти».  

Кращим анімаційним фільмом стала «Головоломка» студії Pixar, а найкращою піснею – «Writing’s On The Wall» у виконанні Сема Сміта, яка прозвучала у фільмі «007 СПЕКТР». Коли Сем Сміт отримував свою нагороду, то відкрито заявив про те, що є геєм, хоча про це було відомо вже досить давно.  

Ну і наостанок відзначимо те, що українська стрічка «Зима в огні», яка номінувалася як «Кращий документальний фільм», на жаль, не отримала перемогу, поступившись фільму «Емі», який оповідає про відому виконавиці Емі Уайнхаус, яка загинула в результаті алкогольного отруєння у віці 27 років 23 липня 2011 року.   

Читайте також: