fbpx
Політика

Довибори в 5 «проблемних» округах повинні проводитися без урахування змін виборчого законодавства – Олена Лукаш

  Міністр юстиції Олена Лукаш сумнівається, що довибори до парламенту в п’яти округах 15 грудня будуть проводитися з урахуванням змін виборчого законодавства, прийняття яких обумовлено Європейським Союзом для підписання Угоди про асоціацію з Україною.

"Я тут сповнена сумнівів" – заявила міністр юстиції О. Лукаш, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс- Україна", чи будуть довибори до парламенту 15 грудня в п’яти округах проводитися з урахуванням таких змін.

"Насправді, моя особиста позиція, що якщо 220 народних депутатів обиралися за одними правилами, то й інші п’ять або більше депутатів повинні обиратися за тим самим правилам", – пояснила вона.

За її словами, в цьому є рівність підходів, рівність суб’єктів виборчого процесу.

Читайте також:  Вчора у центрі Будапешта десятки тисяч людей вийшли на акцію протесту проти уряду Віктора Орбана (ВІДЕО)

У той же час вона підкреслила, що від Мін’юсту в даному випадку мало що залежить, оскільки законопроект має приймати Верховна Рада України.

"Якщо парламент зможе змінити правила для цих п’яти, то ми будемо її виконувати – Мін’юст і ЦВК є правозастосовними органами", – сказала вона.

У той же час, на "круглому столі", присвяченому вивченню та обговоренню зауважень і рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ/БДІПЛ з кодифікації виборчого законодавства в середу О. Лукаш повідомила, що остаточні рекомендації щодо законопроекту про внесення змін до закону про вибори народних депутатів очікуються на початку жовтня.

Читайте також:  Антиросійські плакати та українські прапори і гасла: в словацькому Михайлівці зустрічали прем’єр-міністра України (ВІДЕО)

"Ми повинні отримати остаточні рекомендації з ОБСЄ та Венеціанської комісії, вони будуть у нас найближчим часом – я так думаю, це буде початок жовтня", – зазначила міністр.

За її словами, остаточно виробляти свою позицію щодо даного законопроекту необхідно буде тільки після отримання таких рекомендацій.

В іншому випадку, навіть якщо в парламенті буде досягнуто консенсусу щодо даного законопроекту, однак він не буде сприйнятий Венеціанською комісією, то Україна буде мати проблеми при визначенні критеріїв успіху в реалізації завдань для Вільнюського саміту.

Джерело: Інтерфакс – Україна

Читайте також: