fbpx
Новини світу

Ряд федеральних установ США призупинили свою діяльність

  Сенат і Палата представників Конгресу США до кінця дня понеділка так і не змогли прийняти тимчасовий бюджет, що призвело у вівторок до першого з 1996 року призупинення діяльності ряду федеральних установ країни.

У ніч на вівторок Білий дім дав офіційну вказівку федеральним відомствам почати реалізацію планів щодо скорочення діяльності.

Федеральні агентства будуть змушені відправити у відпустки більше 800 тис. службовців з 2,9 млн, згорнувши значну частину діяльності. Незачепленими виявляться лише служби, пов’язані з обороною і національною безпекою, управлінням повітряним рухом, поштою, правоохоронною діяльністю, прогнозами погоди.

Американська економіка буде нести втрати через невиплату зарплат службовцям на суму приблизно в $ 1 млрд на тиждень, а також збоїв у функціонуванні ряду служб, пише CNN.

Читайте також:  Когрес США проголосував за законопроєкт щодо допомоги Україні

У результаті кумулятивний негативний ефект буде приблизно в 10 разів більшим і складе за 3-4 тижні близько $ 55 млрд, оцінює Moody’s Analytics. Це можна порівняти з збитком від урагану "Катріна", який зруйнував Новий Орлеан.

За розрахунками фірми Macroeconomic Advisers, які наводить MarkerWatch, трьох – чотиритижневе призупинення роботи федеральних відомств призведе до втрати 0,5 процентного пункту зростання економіки. Якщо параліч уряду триватиме весь жовтень, зростання ВВП в четвертому кварталі буде нижчим на 0,7 процентного пункту.

Читайте також:  Закарпатська викладачка угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ може потрапити до складу Європарламенту від партії "Фідес"

При ще більш тривалій перерві ВВП втратить ще більше, так як все сильнішими будуть негативні наслідки для споживчого попиту, зайнятості тощо.

У 1995-1996 роках, під час попередньої аналогічної кризи, кожен день залишалися необробленими 20-30 тис. запитів на візи, що призвело до скорочення кількості туристів. Бізнес зіткнувся з неможливістю отримання деяких видів ліцензій, дозволів тощо.

1 жовтня в США почався новий фінансовий рік, однак розколотий між двома партіями конгрес так і не зміг прийняти повномасштабний бюджет. Спроба прийняти тимчасовий бюджет також поки провалилася.

Джерело: Інтерфакс-Україна 

Читайте також: