Міносвіти заборонило спілкування російською мовою у школах

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий заявив, що Міносвіти підтримало законодавчу ініціативу щодо заборони спілкуватися російською мовою на перервах у в українських школах.

Про це Лісовий повідомив на годині запитань до уряду.

«Що стосується законопроєкту, ініціативи Наталі Піпи, то Міністерство освіти законопроєкт із деякими зауваженнями підтримало», — сказав Лісовий.

Він також додав, що в будь-яких рішеннях, які захищають українську мову, слід передбачити можливість рівноцінного, рівноправного розвитку мов національних спільнот Європейського Союзу.

Міністр пояснив, що в цьому питанні не йдеться про російську мову, оскільки вона використовується росією як зброя проти України.

«Це, безумовно, в жодному разі не поширюється на мову країни-агресора. Ми розуміємо, що мова використовується як зброя, як передумова для агресії», — сказав Лісовий.

Нагадаємо, 1 жовтня у Верховній Раді зареєстрували проєкт, який забороняє спілкування російською мовою на території школи. 

Про це повідомила народна депутатка Наталія Піпа.

Related Post

«Ми зобовʼязали усі школи із 2021 надавати освітні послуги українською мовою, але проблема полягає в тому, що виходячи з уроку діти, а подекуди і вчителі — переходять на російську», — каже Піпа.

За результатами моніторингу 2023-2024 Державної служби якості освіти України та Уповноваженого із захисту державної мови, під час уроків та перерв спілкуються між собою виключно українською мовою лише 41% учнів.

За словами нардепки, цей законопроєкт вводить до Закону Про освіту поняття «українськомовного середовища», а також зобовʼязує засновників, керівників та працівників закладів освіти створювати й підтримувати українськомовне середовище.

Піпа зазначила, що законопроєкт заборонятиме вчителям переходити на російську мову на перервах, у їдальні, у приватному спілкуванні на території школи.

Крім того, вчителі та директори можуть проводити просвітницькі заходи, закликати учнів спілкуватись українською мовою та робити зауваження, якщо дитина говорить російською.

Піпа також зауважила, що уряд та центральні органи виконавчої влади будуть зобов’язані розробити ефективну систему вимірювання мовленнєвих компетенцій дітей.

«Ми маємо позбутися цього умовного правила в головах в освітян, учнів та батьків «пролунав дзвінок — можна будь-якою мовою». Має бути сформоване нове правило: «суспільні й публічні місця — державною мовою», — написала Піпа.

Leave a Comment