fbpx
Новини світу

Україна отримала боєприпаси, на які словаки зібрали чотири мільйона євро

Як розповів ініціатор збору Федір Блащак, гроші задонатили понад 70 тисяч словаків. За рекордні три тижні вони зібрали більш ніж чотири мільйона євро та організували передачу боєприпасів на великий логістичний склад. Звідти шість вантажівок поїхали в Україну. Видання пише, що боєприпаси вже у розпорядженні української армії.

Про це повідомляє Суспільне.

Блащак розповів, що від оголошення закупівель озброєння за ці гроші до моменту їх доставки до Збройних сил України (ЗСУ), пройшло від чотирьох до пʼяти місяців.

“Ми пожертвували більше на населення, ніж Канада, Ісландія чи Словенія”, — додав Блащак.

Партнер збору Маріан Куліч каже, що уряд Словаччини не долучився до збору грошей, тому словаки вирішили самі зібрати гроші на допомогу Україні.

Читайте також:  Найбільше українських біженців в Чехії із Закарпатської області

Загалом зібрали 4,5 мільйона євро. Чотири мільйона витратили на боєприпаси, а ще 500 тисяч використають пізніше.

“На це вже підписаний новий контракт, але це вже менші гранати для гранатометів. І вони мають бути поставлені до кінця року”, – підсумував Блащак
Що відомо про ініціативу
Гроші почали збирати у квітні 2024 року. Тоді ж за 12 днів зібрали майже чотири мільйони євро. Ініціатори заявляли, що кампанія спрямована на те, щоб показати, що більшість не згодна зі зміною зовнішньої політики уряду Словаччини після вересневих виборів, де премʼєр-міністр став проросійський Роберт Фіцо. Він цю ініціативу не коментував.

Читайте також:  Чи чекає Роберта Фіцо доля Йозефа Тисо - лідера Словаччини в Другу Світову (ВІДЕО)

Міністр оборони країни Роберт Каліняк заявив, що Словаччина – демократична країна та її мешканці можуть робити, що хочуть. Уряд, за його словами, замість військової допомоги надаватиме Києву іншу допомогу.

Читайте також: