fbpx
Суспільство

Як приготувати ідеальний борщ: всі секрети рецепту

Ми вирішили зібрати всі секрети ідеального борщу і сьогодні ділимося ними з вами.

Борщ — це щира українська страва, однак його особливість в тому, що чистого й універсально класичного рецепта немає.
В кожного регіону та в кожної ґаздині він був свій, унікальний, хоч і схожий за загальною рецептурою.
Цікавий факт, що навіть в одного кухаря ніколи не буде двох однакових борщів, адже ця страва передає не тільки смак, а й настрій, емоції та думки. Ми вирішили зібрати всі секрети ідеального борщу і сьогодні ділимося ними з вами.

Бульон

Щоб бульйон вийшов ідеальним – наваристим і не надто жирним – найкраще готувати його з двох видів м’яса – яловичини та свинини. Ну і, звичайно, дуже смачним вийде бульйон з домашньої (не магазинної!) курочки.
Якщо ви не знаєте, яке м’ясо найкраще для борщу, то запам’ятовуйте – тільки на кісточці. Саме воно дає наваристу структуру, причому, не важливо, що ви використовуєте – свинину, яловичину або курку.
Перед приготуванням м’ясо треба добре промити і залити холодною водою. Саме холодною, тому що в цьому випадку м’ясо віддасть весь свій смак і аромат бульйону.
Якщо ми хочемо отримати смачний бульйон, м’ясо потрібно варити на слабкому вогні. Якщо ж, вам важливо, щоб смачним було саме м’ясо, варити його необхідно при сильному кипінні.
Щоб бульйон вийшов красивим і прозорим, обов’язково потрібно зняти з нього піну, яка з’являється при закипанні. Якщо ви проґавили цей момент, і піна опустилася на дно, це можна виправити. Влийте в бульйон склянку холодної води, і вона знову підніметься на поверхню.
Солити бульйон потрібно за 30 хвилин до закінчення його варіння.
Відповідаючи на питання про те, які спеції можна додавати в борщ, досвідчені кулінари називають лавровий лист і перець горошком – вони надають борщу незабутній аромат. Також краще покласти цілу цибулину для пікантного смаку.

Овочі

Якщо картоплю трохи обсмажити, перед тим, як класти у борщ, то суп вийде ще більш наваристим, смак у нього буде більш глибоким, насиченим і ніжним.
Найбільш цукристим сортом буряка є сорт «бордо», що надає борщу очікуваний насичений бордовий колір і солодкуваті нотки. Коренеплоди цього сорту мають невеликий розмір і приплющену форму.
Попередня підготовка овочів – головна особливість приготування борщу, в тому числі вона кардинально впливає на колір, і це стосується насамперед буряка. Найчастіше його готують окремо від інших компонентів борщу.
Найголовніша дилема – як зварити борщ, щоб буряк не втратив колір. Для того, щоб ви не зіткнулися з такою ситуацією, запам’ятовуйте – сирий буряк додавати в зажарку не можна. Він забезпечить смак, але втратить колір, тому попередньо його можна зварити, запекти або протушкувати з томатною пастою.
Щоб картопля в борщі не фарбувалася в червоний колір, буряк готують окремо від неї. Нарізаний крупною соломкою буряк закладають в бульйон першим і попередньо виварюють, поки бульйон не набуде ніжний янтарно-золотистий колір, або використовують буряк певних сортів (не вінегретних, бордово-червоних, а смугастих або навіть цукрових). Тільки потім закладають картоплю. Треба пам’ятати, що томатні добавки подовжують, хоч і незначно, терміни готування інших овочів.
Цибулю обсмажують на рослинній олії до золотистого кольору, потім додають моркву. Коли морква набуде золотистого відтінку, потрібно додати кілька ложок томатної пасти (або кілька помідорів) і добре протушкувати на невеликому вогні. Помідори можна брати свіжі або у власному соку.
Щоб цибуля і морква зберегли свій колір і аромат, краще їх не обсмажувати, а пасерувати – томити на дуже повільному вогні, щоб цибуля стала прозорою, а морква – м’якою.
Додайте у заправку ложечку цукру – це додасть борщу ледь вловиму, але дуже приємну, пікантність.
Як це не парадоксально, але від способу нарізки овочів залежить смак і готової заправки, і, зрештою, готового борщу: наприклад, нарізування моркви соломкою зробить страву солодшою.
Дорогоцінна ароматна підлива з олією і томатом закладається в бульйон тільки в гарячому вигляді, тому її готують паралельно з приготуванням бульйону. Борщова заправка повинна прокипіти на мінімальному вогні до зміни кольору на більш темний, але не довше. Інакше руйнуються жиророзчинні вітаміни, що містяться в моркві, і погіршується якість олії.
Якщо в процесі обсмажування овочів ввести в заправку шматочок вершкового масла, борщ отримає нове «звучання». Тільки це робиться безпосередньо перед тим, як зняти сковороду з вогню.
Наприкінці варіння покладіть в борщ нарізаний соломкою солодкий перець, це додасть його ароматнішим і кориснішим, адже перець дуже багатий вітамінами.
Рубану листову зелень, як правило, не пасерують, а додають на заключному етапі готування, майже одночасно з капустою, щоб максимально зберегти вміст вітамінів. Чим менше кипить «заправлений» борщ, тим він корисніший, і тим більша ймовірність того, що він стане справжньою кулінарною поемою.
Щоб борщ вийшов правильної консистенції, необхідно дотримуватися черговості продуктів. Першою в борщ кладуть квасолю (її попередньо замочують), потім — свіжу капусту (якщо вона є в рецепті), потім картоплю, потім підсмажену цибулю з морквою, і тільки потім — готовий буряк. Якщо ви вирішили готувати борщ з кислою капустою, то її потрібно спочатку окремо протушкувати до м’якості, і тільки потім додавати в борщ.

Читайте також:  В українському фейсбуці можна придбати козацьку шаблю ХVII століття

Перед подачею накрийте борщ кришкою і дайте йому настоятися протягом пів години (а краще – ще довше). Тоді всі продукти в борщі наситяться соком, спеції віддадуть свої аромати, а страва вийде наваристою і ситною.

Тепер вам відомі секрети ідеального борщу.

Альтернативи поза сезоном: заготовки для супів та борщів

Читайте також:  3 вересня 1949 року - Головнокомандувач УПА Р. Шухевич оголосив про демобілізацію останніх відділів УПА


Коли сезон свіжих овочів закінчується, це не означає, що ви повинні відмовитися від своїх улюблених страв. Заготовки для супів, що пропонують крамниці чи готують вдома господині — це чудовий спосіб зберегти смак літа на весь рік. Існує кілька способів, як ви можете підготуватися заздалегідь.

Консервовані овочі. Одна з найпоширеніших альтернатив. Ви можете самостійно консервувати буряк, помідори, капусту та моркву. Додайте трохи оцту і спецій, щоб зберегти смак і аромат.
Заправка для борща чи супу. Це ще одна можливість зберегти час та зусилля під час приготування улюбленої страви українців борщу. На поличках крамниць продають різноманітні виробники, що вже містить овочеву суміш з морквою, цибулею та солодким перцем.
Заморожені заправки. Заморожування овочів зберігає їх корисні властивості. Ви можете заздалегідь підготувати набори для борщу, нарізавши овочі та заморозивши їх у порційних пакетах. Взимку достатньо дістати такий пакет із морозильника, і борщ буде готовий значно швидше.
Сушені овочі та зелень. Ще одна можливість, це сушені овочі та зелень, які зручно зберігати та додавати до страв у будь-який час. Зокрема, сушена морква, буряк і томати чудово зберігають свій аромат, ідеально підходять для супів та борщів.

Читайте також: