Український колекціонер продає козацьку шаблю часів Визвольної війни Богдана Хмельницького

Ми вже розповідали нашим читачам про українського колекціонера холодної зброї Ігора Кузнєцова, який є власником багатьох історичних артефактів! Цього разу пан Ігор пропонує покупцям козацьку шаблю часів Визвольної війни гетьмана Богдана Хмельницького.

Козацька (чорна) шабля, має клейма ідентичні прапорам, у битві при Берестечко, хрест та півмісяць рогами до гори, це Чернігівський полк, 1651р, інше клеймо, ідентичне козацьким прапорам з музею у Стокгольмі, в експертному дослідженні вказано, для порівняння.

Об’єкт має наступні розмірні характеристики: – загальна довжина – 950 мм; – довжина клинка – 800 мм; – товщина клинка біля п’яти – 8 мм – ширина клинка – 45 мм; – вага – 1260 гр.

Related Post

Мистецтвознавчим дослідженням встановлено, що конструктивні особливості досліджуваного об’єкта, що має особливий зв’язок з історією розвитку зброї, успадковує кращі традиції європейської зброярської майстерності кінця XVI ст. початку XVII ст, його розмірні характеристики, конфігурація, характер будови та обробки поверхні, наявність інформаційний вміст клейм, а також результати порівняльного аналізу зі та зразками клинкової зброї та конструктивно-схожими предметами, зазначеними в інформаційно-довідкових джерелах дають підстави зробити висновок, що наданий зразок відноситься до клинкової зброї, являється шаблею килидж з піхвами, морфологія клинка, руків’я та піхов типова для шабель другої половини XVII ст., виготовлених українськими зброярами та може належати до епохи та кола оточення Богдана Хмельницького.

Досліджуваний об’єкт являється зразком зброярської майстерності, має особливий зв’язок з історією розвитку зброї на теренах України, відноситься до історичних і культурних цінностей.

Leave a Comment