fbpx
Суспільство

Український колекціонер продає козацьку шаблю часів Визвольної війни Богдана Хмельницького

Ми вже розповідали нашим читачам про українського колекціонера холодної зброї Ігора Кузнєцова, який є власником багатьох історичних артефактів! Цього разу пан Ігор пропонує покупцям козацьку шаблю часів Визвольної війни гетьмана Богдана Хмельницького.

Козацька (чорна) шабля, має клейма ідентичні прапорам, у битві при Берестечко, хрест та півмісяць рогами до гори, це Чернігівський полк, 1651р, інше клеймо, ідентичне козацьким прапорам з музею у Стокгольмі, в експертному дослідженні вказано, для порівняння.

Об’єкт має наступні розмірні характеристики: – загальна довжина – 950 мм; – довжина клинка – 800 мм; – товщина клинка біля п’яти – 8 мм – ширина клинка – 45 мм; – вага – 1260 гр.

Читайте також:  В Карпатах турист за один день зустрів три гадюки та одного полоза

Мистецтвознавчим дослідженням встановлено, що конструктивні особливості досліджуваного об’єкта, що має особливий зв’язок з історією розвитку зброї, успадковує кращі традиції європейської зброярської майстерності кінця XVI ст. початку XVII ст, його розмірні характеристики, конфігурація, характер будови та обробки поверхні, наявність інформаційний вміст клейм, а також результати порівняльного аналізу зі та зразками клинкової зброї та конструктивно-схожими предметами, зазначеними в інформаційно-довідкових джерелах дають підстави зробити висновок, що наданий зразок відноситься до клинкової зброї, являється шаблею килидж з піхвами, морфологія клинка, руків’я та піхов типова для шабель другої половини XVII ст., виготовлених українськими зброярами та може належати до епохи та кола оточення Богдана Хмельницького.

Читайте також:  В Україні можна придбати трембіту, яку знімали у фільмі "Тіні забутих предків"

Досліджуваний об’єкт являється зразком зброярської майстерності, має особливий зв’язок з історією розвитку зброї на теренах України, відноситься до історичних і культурних цінностей.

Читайте також: